Naar hoofdinhoud
Zonnewijzer

Knutsel: Maak je eigen zonnewijzer

Doe dit experiment op een reeks zonnige dagen. Begin zo vroeg mogelijk als de zon al op is.

Nodig: Stok, stenen of schelpen, stoepkrijt

  1. Kies een vlakke zachte ondergrond waar je de stok in kunt steken, bijvoorbeeld zand of gras. Wellicht kan het in je eigen tuin. Zorg ervoor dat de zon er schijnt.
     
  2. Steek de stok in de grond.
     
  3. Om elk heel uur leg je een steen of schelp in de schaduw van de stok. Voorzie hem eventueel van een cijfer met het stoepkrijt. Zorg ervoor dat je de stenen/schelpen een beetje op dezelfde hoogte plaatst, zodat ze ongeveer op een lijn staan of samen een cirkel vormen.

Aan het eind van de dag heb je voor elk heel uur overdag een markering. Je hebt nu mooi kunnen zien hoe de schaduw zich in de loop van de dag heeft verplaatst, dus ook hoe de zon aan de hemel bewoog. Je hebt nu je eigen zonnewijzer gemaakt!

Kijk de volgende dag of je met je zonnewijzer de tijd kunt aflezen. Controleer dit met een echte klok of je horloge. En?

Uitleg

Omdat de aarde in 24 uur één rondje maakt, wijst de schaduw van de stok steeds een andere kant op. De schaduw staat eigenlijk stil en de aarde draait hieronder door!

Je kunt je zonnewijzer ook maken met een stuk stevig of karton of hout. Het is dan wel belangrijk dat dit niet verplaatst of draait gedurende de dag. Plaats de stok dan aan een (brede) zijde, in het midden. Op het karton/hout schrijf je dan met een stift de cijfers van de uren.


Foto: Ed W, CC BY-NC-ND 2.0