Naar hoofdinhoud
0
de zon_foto NASA
de zon_foto NASA
Activiteiten Activiteiten
Activiteiten Activiteiten

Landelijke Zonnekijkdag

3 juli
13.00 - 17.00 uur
voor 8 jaar en ouder
reguliere entreeprijzen
vooraf reserveren niet nodig/mogelijk

Zon, zon, zon

Op de Landelijke Zonnekijkdag kom je natuurlijk naar dé zonnesterrenwacht van Nederland: Sonnenborgh. Hier werd vroeger wereldberoemd zonneonderzoek gedaan. Nu kun je als bezoeker met eigen ogen de zon bestuderen door de telescopen. Op de Landelijke Zonnekijkdag kijk je - veilig - naar de zon. Sonnenborgh stelt de grote zonnetelescoop op. Bij bewolking staat de zonneruisschotel opgesteld en neem je de zon waar… met je oren! Kom alles te weten over de historische zonnespectrograaf. Bezoek de Super Sunday Solar Science Show vol met zonneproefjes en demonstraties over de zon. En, teken met de zon je eigen botanische kunst! 

Kijken naar de zon

Sonnenborgh stelt de Lunt- en de Merz-telescoop op. Met de Lunt-telescoop kun je veilig en direct naar de zon kijken zonder verblind te worden. Het filter in de telescoop laat een klein deel van al het zonlicht door: alleen het rode deel van het spectrum. Je kunt zonnevlekken en zonnevlammen aan het oppervlakte zien. Met de Merz-telescoop uit 1863 kijk je via een projectie op een scherm, via de telescoop, naar de zon. Zo zie je weer andere delen van het zonlicht dan bij de Lunt. 

doorlopend, sterrenwacht, alle leeftijden

Super Sunday Solar Science Show

Super Sunday Solar Science Show

In deze zonneshow kom je alles te weten over de zon. Een zonnewetenschapper laat je met proefjes, demonstraties en foto's zien hoe de zon aan zijn licht komt, wat licht precies is en wat we van licht kunnen leren.

14.00 en 15.30 uur, collegezaal, volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar

botanische kunst

Tekenen met de zon

Neem de zon mee naar huis: maak een kunstwerk met de zon als bron! De nieuwe museumtuin van Sonnenborgh staat vol mooie planten met prachtige bladeren. Blad + zon wordt kunst. Tijd: doorlopend. Locatie: museumtuin. Leeftijd: alle leeftijden.

doorlopend, museumtuin, alle leeftijden

Zonnespectrograaf

De zonnespectrograaf uit 1918 is de langste kijker van Sonnenborgh. De buis is ongeveer 7 meter lang, en loopt van boven op het dak van de sterrenwacht - dwars door het gebouw - tot twee verdiepingen lager, de Zonzaal in. Met dit historische instrument werd wereldberoemd zonneonderzoek verricht door o.a. sterrenkundige Marcel Minnaert. De zonnespectrograaf heeft een vaste plek in de inrichting van Sonnenborgh maar wordt maar af en toe gedemonstreerd. Grijp dus je kans op deze Landelijke Zonnekijkdag.

doorlopend, zonzaal, volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar

Luisteren naar de zon

Bewolkt? De zon even niet zichtbaar? Sonnenborgh laat je deze Zonnekijkdag niet alleen kijken maar ook luisteren naar de zon. De zon zendt naast zichtbaar licht ook radiogolven uit. De radiostraling van de zon is op te vangen met een satellietschotel. Deze waarneemtechniek is ook geschikt voor slechtziende bezoekers.

doorlopend, tuin, alle leeftijden

 

De Landelijke Zonnekijkdag is een initiatief van de KNVWS