0
de zon_foto NASA
de zon_foto NASA

Landelijke Zonnekijkdag

5 juli
13.00 - 17.00 uur
voor 8 jaar en ouder
reguliere entreeprijzen
vooraf online reserveren 
 

Zon, zon, zon

Op de Landelijke Zonnekijkdag kom je natuurlijk naar dé zonnesterrenwacht van Nederland: Sonnenborgh. Hier werd vroeger wereldberoemd zonneonderzoek gedaan. Nu kun je als bezoeker met eigen ogen de zon bestuderen door de telescopen. Op de Landelijke Zonnekijkdag kijk je - veilig - naar de zon. Sonnenborgh stelt de grote zonnetelescoop op. Bij bewolking staat de zonneruisschotel opgesteld en neem je de zon waar… met je oren! Kom alles te weten over de historische zonnespectrograaf. Bezoek de zonnelezing en stel al je vragen aan de publieksbegeleiders in het museum.

naar de site van de Landelijke Zonnekijkdag

Kijken naar de zon

doorlopend, sterrenwacht
Sonnenborgh stelt de Lunt- en de Merz-telescoop op. Met de Lunt-telescoop kun je veilig en direct naar de zon kijken zonder verblind te worden. Het filter in de telescoop laat een klein deel van al het zonlicht door: alleen het rode deel van het spectrum. Je kunt zonnevlekken en zonnevlammen aan het oppervlakte zien. Met de Merz-telescoop uit 1863 kijk je via een projectie op een scherm, via de telescoop, naar de zon. Zo zie je weer andere delen van het zonlicht dan bij de Lunt. 

Zonnespectrograaf

doorlopend, zonzaal
De zonnespectrograaf uit 1918 is de langste kijker van Sonnenborgh. De buis is ongeveer 7 meter lang, en loopt van boven op het dak van de sterrenwacht - dwars door het gebouw - tot twee verdiepingen lager, de Zonzaal in. Met dit historische instrument werd wereldberoemd zonneonderzoek verricht door o.a. sterrenkundige Marcel Minnaert. De zonnespectrograaf heeft een vaste plek in de inrichting van Sonnenborgh maar wordt maar af en toe gedemonstreerd. Grijp dus je kans op deze Landelijke Zonnekijkdag.

Luisteren naar de zon

doorlopend, tuin
Bewolkt? De zon even niet zichtbaar? Sonnenborgh laat je deze Zonnekijkdag niet alleen kijken maar ook luisteren naar de zon. De zon zendt naast zichtbaar licht ook radiogolven uit. De radiostraling van de zon is op te vangen met een satellietschotel. Deze waarneemtechniek is ook geschikt voor slechtziende bezoekers.

Zonnelezing

Wil je nog meer over de zon weten? Kom dan om 13.30, 14.30 of 15.30 uur naar een lezing over de zon op het monumentale Terreplein in het bastion Sonnenborgh. Verder kun je natuurlijk het hele museum, de sterrenwacht en het bastion bekijken.

 

Koop vooraf online je tickets