0
kijken naar de zon door de zonnetelescoop van Sonnenborgh
kijken naar de zon door de zonnetelescoop van Sonnenborgh

Landelijke Zonnekijkdag

7 juli
13.00 - 17.00 uur
voor 8 jaar en ouder
reguliere entreeprijzen
vooraf reserveren niet mogelijk, koop je kaartje ter plekke aan de balie

Zon, zon, zon

Op de eerste Landelijke Zonnekijkdag kom je natuurlijk naar dé zonnesterrenwacht van Nederland: Sonnenborgh. Hier werd vroeger wereldberoemd zonneonderzoek gedaan. Nu kun je als bezoeker met eigen ogen de zon bestuderen door de telescopen. Op de Landelijke Zonnekijkdag kijk je - veilig - naar de zon. Sonnenborgh stelt alle grote telescopen op, plus kleine handtelescopen in de tuin. Bestudeer zonnevlekken en het oppervlakte van de zon. Leer alles over de zon in de spectaculaire Super Sunday Solar Science Show. Bekijk de historische zonnespectrograaf waarmee wereldberoemd zonneonderzoek is gedaan. En…., hoor hoe de zon klinkt!

lees meer over de Landelijke Zonnekijkdag

Kijken naar de zon

doorlopend, sterrenwacht-tuin-waarneemdak
Sonnenborgh trekt alle telescopen uit de kast op de Landelijke Zonnekijkdag. De vaste Lunt en (historische) Merz staan opgesteld in de sterrenwacht. In de tuin en op het waarneemdak staan kleine handkijkertjes om onder begeleiding omhoog te kijken.

Met de Lunt-telescoop kun je veilig en direct naar de zon kijken zonder verblind te worden. Het filter in de telescoop laat een klein deel van al het zonlicht door: alleen het rode deel van het spectrum. Je kunt zonnevlekken en zonnevlammen aan het oppervlakte zien. Met de Merz-telescoop uit 1863 kijk je via een projectie op een scherm, via de telescoop, naar de zon. Zo zie je weer andere delen van het zonlicht dan bij de Lunt. 

Super Sunday Solar Science Show

14.00 en 15.30 uur, collegezaal
Op een Landelijke Zonnekijkdag ontbreekt de spectaculaire Super Sunday Solar Science Show natuurlijk niet! Ontdek hoe de kleuren van een vlam vertellen waar de zon van gemaakt is en hoe groot de zon is in vergelijking met de aarde. Zie met eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescopen van Sonnenborgh zo’n prachtige blik op de zon hebt.

Zonnespectrograaf

doorlopend, zonzaal
De zonnespectrograaf uit 1918 is de langste kijker van Sonnenborgh. De buis is ongeveer 7 meter lang, en loopt van boven op het dak van de sterrenwacht - dwars door het gebouw - tot twee verdiepingen lager, de Zonzaal in. Met dit historische instrument werd wereldberoemd zonneonderzoek verricht door o.a. sterrenkundige Marcel Minnaert. De zonnespectrograaf heeft een vaste plek in de inrichting van Sonnenborgh maar wordt maar af en toe gedemonstreerd. Grijp dus je kans op deze Landelijke Zonnekijkdag.

Luisteren naar de zon

doorlopend, tuin
Bewolkt? De zon even niet zichtbaar? Sonnenborgh laat je deze Zonnekijkdag niet alleen kijken maar ook luisteren naar de zon. De zon zendt naast zichtbaar licht ook radiogolven uit. De radiostraling van de zon is op te vangen met een satellietschotel. Deze waarneemtechniek is ook geschikt voor slechtziende bezoekers.