Naar hoofdinhoud
maankijkdoos

Maankijkdoos

De maan ziet er steeds anders uit: een sikkel, een bolletje etc. Deze verschillende maanfases worden veroorzaakt door de positie van de zon, aarde en maan ten opzichte van elkaar. Dat zie je op dit plaatje:

Maar, hoe het echt werkt, ontdek je met een maankijkdoos. Die maak je gemakkelijk zelf!

Nodig: 

-    schoenendoos (eentje die makkelijk prik- en snijbaar is)
-    smalle zaklamp
-    zwarte verf, ecoline of Oost-Indische Inkt
-    balletje van 5 cm (beschilderd pingpongballetje, tempex of klei)
-    zwart touwtje van ca. 40 cm
-    grote kraal
-    ster-stickertjes
-    schaar, lijm, naald, plakband en hobbymes

Stappenplan: 

1. Maak een gat voor de zaklamp in het midden van de korte zijde van de doos (zie de foto bij nr. 2).

2. Maak een kijkgat in het midden van elke andere zijde (de letters A op de foto). Ze moeten op dezelfde hoogte zitten als de zaklamp. De kijkgaten zijn voor het eerste en laatste kwartier en de nieuwe maan. Maak gat B om de volle maan te zien (let op: maak dit gat zo dicht mogelijk bij het midden maar zorg dat er genoeg ruimte is om met je oog bij het gaatje te komen zonder dat je hoofd de lamp raakt). De gaten C zijn optioneel, vanaf hier kun je de tussenstanden van de maan zien.

3. Verf de binnenkant van de doos helemaal zwart.

4. Hang het balletje in het midden van de doos aan een zwart touwtje, precies tussen de kijkgaten A en de zaklamp. Steek dit touwtje ook door de bodem, dan gaat het balletje niet wiebelen als je de doos oppakt. Onder de doos houd je ca. 20 cm touw over, zodat je de deksel nog op kunt tillen.

5.   Nu kun je de doos mooi maken door er sterren op en in te plakken. Plak aan de buitenkant onder de kijkgaten een aardbolletje (zie kopieerblad onderaan deze pagina). Deze helpen je herinneren dat je vanaf de aarde kijkt. Plak op de deksel de speciale tekst met uitleg (zie kopieerblad onderaan deze pagina). 

6.    Bevestig nu het zaklampje in het gat dat je daarvoor maakte. Je kijkdoos is klaar!

Deze knutsel is van Kleinkracht van Karin Heesakkers, educatief medewerker van Sonnenborgh.


KOPIEERBLAD: