Naar hoofdinhoud
Lichtende nachtwolken

Mei, juni, juli: Lichtende nachtwolken

In de maanden mei, juni en juli ’s is er soms iets bijzonders te zien ’s nachts. Heel soms verschijnen er aan de noordelijke horizon lichtende nachtwolken. Ze lijken zilverwit licht te geven. Ze verschijnen rond een uur of 23 of 24 in het noordwesten en ’s nachts rond een uur of 3 à 4 in het noordoosten.  

Lichtende nachtwolken zijn geen normale wolken. Die laatste komen niet hoger dan een kilometer of 15, maar lichtende nachtwolken zitten om een hoogte van zo’n 80 kilometer. Omdat de zon in de zomermaanden niet ver onder de horizon zakt, kan hij deze wolken nog blijven belichten, zelfs ‘s nachts.   

De meeste zomers zijn ze wel een paar keer te zien. Echter, in sommige zomer helemaal niet. Twee jaar geleden, op 21 juni, waren ze heel goed te zien. Ze kwamen toen tot boven je hoofd, zo hoog. Dat is helaas zeldzaam.

Aanwijzingen 
Helaas is het niet te voorspellen wanneer lichtende nachtwolken optreden. Wel zijn er bronnen op internet die je kunnen helpen om de kans dat ze komen vanavond, in te schatten: 

Dit is een radar voor de aanwezigheid van ijskistallen op 80-90 hoogte. Deze kristallen leidden niet altijd tot Lichtende nachtwolken, maar kunnen een indicatie zijn: 
OSWIN VHF Radar - Mesosphere van het IAP

Op deze website vind je webcams van de noordelijke hemel ten oosten van Nederland. De zon gaat daar eerder onder en het is daar dus eerder al donker: 
www.leuchtende-nachtwolken.info