Naar hoofdinhoud
ISS. Credit: ESA / NASA

juli: Spot het ISS

In de periode 26 juni t/m 25 juli kun je 's nachts af en toe het International Space Station (ISS) over zien komen. Als het helder is natuurlijk.  

Het ruimtestation verschijnt meestal in westelijke richting als een ‘ster’, wordt dan steeds helderder als het naar linksboven beweegt. Op een gegeven moment kan de ster best fel worden als het zijn hoogste punt bereikt. Daarna wordt de ster weer zwakker om daarna te verdwijnen, meestal in oostelijke richting. De passage duurt enkele minuten.   

Wanneer het ISS precies overkomt, kun je vinden op de websites hemel.waarnemen.com en Heavens-Above. Maar er zijn ook verschillende apps voor de mobiele telefoon die passages voor je uitrekenen.  

Het International Space Station draait in anderhalf uur om de aarde. Als ie over onze streken vliegt, komt hij dus ook elke anderhalf uur over. Echter, alleen de passages in de schemering zijn te zien. Dan is het namelijk al donker genoeg buiten om hem te kunnen zien, maar wordt het station toch nog door de zon verlicht.   

Op de website van Heavens-Above kun je trouwens ook in 3D bekijken hoe het ISS over de aarde trekt, gezien vanuit de ruimte. 

 

foto: ESA / NASA