Missie
In de authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht, gebouwd op bastion Sonnenborgh uit 1552, ontrafelden onderzoekers vroeger de samenstelling van de zon. Hier startte het KNMI en stelden wetenschappers de eerste weerberichten van Nederland op. Nu is Sonnenborgh een museum over weer- en sterrenkunde en een publiekssterrenwacht waar je als bezoeker op onderzoek gaat.
Populariseren van de wetenschap
Sonnenborgh is gebouwd op een monumentaal bastion uit de 16e eeuw. Het is een van de best bewaarde bastions in Noord-Europa. Jaarlijks ontvangt Sonnenborgh zo’n 20.000 bezoekers waarvan een derde onder de dertien jaar. Sonnenborgh wil bijdragen aan de popularisering van astronomie, weerkunde en aanverwante wetenschappen. Daarnaast wil Sonnenborgh het monumentale bastion uit de 16e eeuw en de sterrenwacht uit de 19e eeuw behouden en toegankelijk laten blijven voor het publiek. Sonnenborgh realiseert dit alles door een permanente inrichting van de gebouwen, door het organiseren van rondleidingen, lezingen, Sterrenkijkavonden en cursussen voor een breed publiek. We richten ons hierbij in het bijzonder op kinderen en jongeren in de leeftijd van 8 tot 15 jaar.
Make-over
In juni 2017 werd de tentoonstelling Meten = weten! geopend in het entreegebouw. Op 30 september 2018 was de opening van de make-over van de rest van het museum en de sterrenwacht: Ver weg komt dichterbij. Ontwerpbureau XPEX ontwierp het plan. Ver weg komt dichterbij heeft als doel om de bezoeker persoonlijker en actiever te betrekken bij de onderwerpen van Sonnenborgh: het heelal, het weer en een plek waar wetenschap en historisch erfgoed prachtig samenkomen.