Naar hoofdinhoud
Tot en met de tweede week van maart zullen er verbouwingen aan de wc's in het bastion plaatsvinden. Het bastion is hierdoor op sommige dagen minder toegankelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het museum. We hopen op uw begrip.
Kinderen van de MuseumJeugdUniversiteit in de bibliotheek van Sonnenborgh
Kinderen van de MuseumJeugdUniversiteit in de bibliotheek van Sonnenborgh
Activiteiten Activiteiten
Activiteiten Activiteiten

MuseumJeugdUniversiteit

Dit evenement is uitverkocht 

Data: 17 september, 8 oktober, 12 november en 10 december
Tijd: 12.00 - 13.00 uur

 

Vlogger van de MuseumJeugdUniversiteit bij de grote telescoop van Sonnenborgh

MuseumJeugdUniversiteit

 

 

Meer weten dan je meester of juf? Dan is de MuseumJeugdUniversiteit echt iets voor jou! Op 17 september 2023 start een nieuwe reeks kindercolleges op Sonnenborgh. Verschillende experts vertellen je in deze collegereeks alles over lucht, exoplaneten, zwarte gaten en wonen op Mars.

De collegereeks is bedoeld voor kinderen van 10 t/m 12 jaar. Ouders kunnen niet mee de collegezaal in. Met een tickets kun je alle vier de colleges bijwonen. Het is niet mogelijk om een ticket voor een los college te kopen. 

De sprekers zijn wetenschappers en experts die waanzinnig veel over hun onderwerp weten. Je krijgt tijdens de colleges dan ook de mogelijkheid om ze de hemd van het lijf te vragen. 

Collegereeks Sonnenborgh najaar 2023

17 september Rob van den Berg Is er leven op andere planeten?  Onze zon heeft acht planeten. Maar wist je dat bijna alle sterren planeten hebben? Die noemen we exoplaneten. Die planeten zijn heel moeilijk te zien, maar toch hebben we er al meer dan 5.000 gevonden! Een aantal van die exoplaneten lijken op de aarde. En als ze op de aarde lijken, zou er dan leven kunnen zijn? In deze kinderlezing vertelt Rob van den Berg je alles over de zoektocht naar exoplaneten en buitenaards leven. 
8 oktober Thomas Roekmann Hoe kun je meten wat er allemaal in de lucht zit?  Wat zit er allemaal in de lucht, en hoe weten we dat? We kunnen lucht niet zien maar we voelen het wel als we tegen de wind fietsen. In deze lezing neemt Prof. dr. Thomas Roekmann je mee op reis naar de wereld van de gas-moleculen. We leren welke stoffen er in de lucht zitten, en hoe we dit kunnen meten. Verder kijken we hoe de samenstelling van de dampkring verandert en wat de rol van de mens daarin is.
12 november Iris Gemeren Hoe kunnen we zwarte gaten ‘zien’? Zwarte gaten zijn een van de meest mysterieuze objecten in het universum. Een bijzonder kenmerk zit al in de naam; ze zijn zwart. Alles wat in een zwart gat valt komt er nooit meer uit, maar hoe kan het dan dat wetenschappers toch denken dat we ze hebben ‘gezien’? In deze lezing verteld Iris Gemeren je alles over de bizarre eigenschappen van zwarte gaten en de slimme manieren waarop wetenschappers deze eigenschappen gebruiken om zwarte gaten op te sporen.
10 december Jeffrey Bout Kunnen we ooit naar Mars reizen? Ruimtevaart is veel in het nieuws de laatste tijd. In Amerika wordt bijvoorbeeld een raket ontwikkeld om naar de maan te reizen en later zelfs naar Mars. Misschien gaat dat over een jaar of tien al gebeuren. Dat de eerste Marsbewoner nu al is geboren. Maar wat is er zo bijzonder aan Mars? Waarom willen we hier eigenlijk naar toe? Sterrenkundige Jeffrey Bout vertelt over de lange en moeilijke reis naar deze verre planeet.

Data, tijden & inschrijven

De MuseumJeugdUniversiteit van Sonnenborgh is bedoeld voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar. Ouders gaan niet mee naar binnen. 
De collegereeks kost €30,-.

Koop tickets