0
filamenten van de zon
filamenten van de zon

Museumweek: ons echte goud

zondag 14 april
13.00 - 17.00 uur
reguliere entreeprijzen

Ons echte goud: de zon

In de Nationale Museumweek zetten ruim 400 musea hun unieke collecties, ons culturele kapitaal oftewel 'ons echte goud', volop in de schijnwerpers. 

In de Museumweek staat op Sonnenborgh op 14 april het enige echte goud centraal: de zon! We demonstreren een van de belangrijkste wetenschappelijke schatten van Sonnenborgh, de zonnespectrograaf uit 1918. Met dit historische instrument werd wereldberoemd zonneonderzoek verricht door o.a. sterrenkundige Marcel Minnaert. De zonnespectrograaf heeft een vaste plek in de inrichting van Sonnenborgh maar wordt maar heel af en toe gedemonstreerd. Daarnaast kan de Super Sunday Solar Science Show natuurlijk niet ontbreken op een dag rond de zon. De zonneshow is om 14.00 en om 15.30 uur. Uiteraard kun je op deze Museumweek-zondag óók echt naar de zon kijken (mits helder). De zonnetelescoop staat opgesteld en publieksbegeleiders zijn aanwezig om je uit te leggen wat je ziet. 

De zonnespectrograaf

De zonnespectrograaf uit 1918 is de langste kijker van Sonnenborgh. De buis is ongeveer 7 meter lang. Het is de belangrijkste zonnekijker van de sterrenwacht. Op deze zie je alleen de bovenkant van de kijker. Die bestaat uit twee ronde spiegels die het zonlicht opvangen. Een van de spiegels is aangesloten op een motortje, zodat hij de beweging van de zon langs de hemel blijft volgen. Via de andere spiegel komt het zonlicht in de telescoopbuis terecht, die helemaal in het gebouw van Sonnenborgh is ingemetseld. Boven in de buis zit een lenzenstelsel waarmee we twee verdiepingen lager een afbeelding van de zon van wel één meter doorsnede kunnen projecteren. Vroeger was daar het ‘Zonnelab’ van de universiteit. Nu is het een tentoonstellingsruimte over sterrenstof, de zon en het zonnespectrum. 

Super Sunday Solar Science Show

Ontdek hoe de kleuren van een vlam vertellen waar de zon van gemaakt is en hoe groot de zon is in vergelijking met de aarde. Zie met eigen ogen waarom het oppervlakte van de zon eruit ziet als een kokende pan water. Samen met de zonneonderzoeker rafel je het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog en zie je waarom je met de telescopen van Sonnenborgh zo’n prachtige blik op de zon hebt.

shows om 14.00 en 15.30 uur (collegezaal, max. 37 personen)