Naar hoofdinhoud
0
Sonnenborgh in het donker
Sonnenborgh in het donker
Activiteiten Activiteiten
Activiteiten Activiteiten

Nacht van de Nacht

zaterdag 29 oktober 
19.00 - 21.30 uur
voor kinderen tussen 6 en 12 jaar
UITVERKOCHT

sterren kijken in het planetarium
sterren kijken door de telescoop
extra donkere Kinderkijkavond

Lichten uit - sterren aan!

Doe het licht uit en ontdek hoe mooi de nacht is! Elk jaar is het de laatste zaterdag van oktober Nacht van de Nacht. Door het hele land gaan de lichten uit en zijn er evenementen in het donker. Sonnenborgh doet mee aan de Nacht van de Nacht met een extra donkere Kinderkijkavond. Alle ingrediënten van een gewone Kinderkijkavond zijn aanwezig: kom alles te weten over het heelal in het mini-college en kijk door de telescopen of in het planetarium naar de sterren. Plus: workshop sterrenbeeld maken & proefje Turn on the stars. 

zaklampsterrenbeeld

Workshop: Maak je eigen sterrenbeeld

Je eigen sterrenbeeld is niet altijd zichtbaar aan de sterrenhemel. Knutsel 'm op de Nacht van de Nacht zelf in elkaar. Na afloop neem je je sterrenbeeld mee naar huis en kun je 'm altijd tevoorschijn toveren. 's Avonds in het donker in je slaapkamer bijvoorbeeld..

Turn on the stars

Turn on the stars

Doe de lichten van Utrecht aan en zie hoeveel sterren je nog boven de stad kunt zien. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben speciaal voor de Nacht van de Nacht op Sonnenborgh een model gemaakt van de stad. Wat gebeurt er als je een lantaarnpaal aandoet? En de lichten in de etalages aanhoudt? Met het model en het onderzoekje in het donker leer je wat lichtvervuiling is.

Lichtvervuiling

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Al die – vaak overbodige - verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of sterven ze door lichthinder. André Kuipers is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en legt in de video uit waarom het zo belangrijk is dat we de lichten uit doen.

meer info over de Nacht van de Nacht
logo utrecht 900

Utrecht 900

De Nacht van de Nacht is onderdeel van de Utrecht 900-programmering van Sonnenborgh ter ere van 900 jaar Utrecht.
Meer informatie over Utrecht 900 | Naar het programma-overzicht van Utrecht 900 op Sonnenborgh