0
banner Nacht van de Nacht
banner Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

zaterdag 30 oktober
19.00 - 21.30 uur
voor wie: kinderen tussen 6 en 12 jaar
prijs: €12,- (kinderen)/ €10,- (begeleiders) 
 

 

Boek je tickets vooraf online

sterren kijken in het planetarium

Lichten uit - sterren kijken!

Doe het licht uit en ontdek hoe mooi de nacht is! Elk jaar is het de laatste zaterdag van oktober Nacht van de Nacht. Door het hele land zijn er dan evenementen in het donker. En honderden organisaties en gemeenten doven de lichten van gebouwen. Hiermee vragen Natuur- en Milieufederaties aandacht voor het belang van het donker en de schadelijke gevolgen van lichtvervuiling. Sonnenborgh doet mee aan de Nacht van de Nacht met een extra donkere Kinderkijkavond. Alle ingrediënten van een gewone Kinderkijkavond zijn aanwezig: kom alles te weten over het heelal in het mini-college en bewonder met eigen ogen de sterrenhemel door een van de grote telescopen. Maar daarnaast wordt het éxtra spannend in de speurtocht: ga op zoek naar planeten in de donkere sterrenwacht!

UU project Turn on the stars

Turn on the stars

Doe de lichten van Utrecht aan en zie hoeveel sterren je nog boven de stad kunt zien. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht, studie Natuurkunde, hebben speciaal voor de Nacht van de Nacht op Sonnenborgh een model gemaakt van de stad. Wat gebeurt er als je een lantaarnpaal aandoet? En de lichten in de etalages aanhoudt? Met het model en het onderzoekje dat je zelf (in het donker!) doet, leer je wat lichtvervuiling is.

Lichtvervuiling

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Al die – vaak overbodige - verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Jaarlijks worden miljoenen trekvogels verstoord of sterven ze door lichthinder. André Kuipers is ambassadeur van de Nacht van de Nacht en legt in de video uit waarom het zo belangrijk is dat we de lichten uit doen.