0
onthulling van de EPS plaquette
Erkenning historisch belang van Sonnenborgh

Sonnenborgh is Historic Site

De European Physical Society (EPS) benoemt Sonnenborgh tot ‘Historic Site’, plek van historisch belang. De enige plekken in Nederland die eerder deze eer te beurt vielen waren het Kamerlingh Onnes Laboratorium in Leiden en het NatLab in Eindhoven.

De EPS kent het predicaat Historic Site toe aan plekken die een buitengewone bijdrage geleverd hebben aan de natuurkunde. Op Sonnenborgh richtte meteoroloog Christopher Buys Ballot in 1854 het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) op. Hier werden de eerste weerberichten van Nederland gemaakt, stelde Buys Ballot zijn befaamde wet op en werd een start gemaakt met internationale meteorologische samenwerking. Ook het aanpalende sterrenkundige instituut op Sonnenborgh groeide uit tot een wetenschappelijke plek van groot belang, met name door het zonneonderzoek van Marcel Minnaert en Kees de Jager in de 20e eeuw. In 1961 richtte Kees de Jager op Sonnenborgh het Laboratorium voor Ruimteonderzoek op, het latere Netherlands Research Institute for Space Research (SRON).

Op woensdag 7 april onthulde voorzitter van de EPS Petra Rudolf een plaquette aan de buitengevel van Sonnenborgh ‘om de herinnering aan de buitengewone bijdrage van Sonnenborgh aan de natuurkunde’ levend te houden. De Nederlandse Natuurkundige Vereniging (NNV) heeft zich hard gemaakt voor de nominatie van de Sonnenborgh en de uiteindelijke onthulling. Aanwezig bij de onthulling waren directeur van het KNMI Gerard van der Steenhoven, voorzitter van de NVV-sectie Geschiedenis en Grondslagen van de Natuurkunde Guido Bacciagaluppi, en directeur van Sonnenborgh Maarten Reichwein. Reichwein: “Sonnenborgh is zeer vereerd om een van de drie Historic Sites in Nederland te zijn. Met deze toekenning is er nog meer waardering voor Sonnenborgh en de onderzoekers die op Sonnenborgh een bijdrage hebben geleverd aan de wetenschap”.

Sonnenborgh bevindt zich als Historic Site internationaal in het gezelschap van o.a. het Einsteinhuis in Bern, waar Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde. Voor een overzicht van alle Historic Sites en meer informatie over de EPS: www.eps.org/page/distinction_sites.