0
camping sonnenborgh_foto Juri Hiensch
Succesvolle inzameling voor Sonnenborgh

Extra nacht op Camping Sonnenborgh

Sonnenborgh – museum en sterrenwacht heeft met de verkoop van loten voor Camping Sonnenborgh het streefbedrag behaald om de renovatie van de museumtuin te bekostigen. De hoofdprijs van de loterij is een bijzondere overnachting voor twee personen op de sterrenwacht. “Zo snel hadden we dit niet verwacht. We zijn blij verrast dat zo veel mensen Sonnenborgh willen steunen. Als dank voor de steun, verhogen we de kans om te winnen. Dan kunnen we misschien ook nieuwe banken in de museumtuin zetten,” aldus directeur Maarten Reichwein. De sterrenwacht wil publiek nog tot 5 juli de kans geven om een lot te kopen voor deze unieke nacht onder de sterren. Op 7 juli worden de winnaars getrokken.

koop een lot

Grotere kans om te winnen
“We dachten dat we ruim vier weken nodig zouden hebben om dit bedrag te behalen. Dus we zijn aangenaam verrast dat zo veel mensen ons hebben gesteund na die moeilijke coronatijd," aldus Reichwein. “Dit weekend ging het plots heel hard. Toen werden er veel meer loten verkocht dan we hadden verwacht. Als dank verloten we een tweede nacht op de sterrenwacht.” De kansen om te winnen zijn dus nu nog groter. De sterrenwacht gaat tot 5 juli door met het verkopen van loten en op 7 juli is de trekking. Winnaars ontvangen een e-mail.

Waarom deze actie?
De sterrenwacht uit 1853 is gebouwd boven op een bastion uit 1552. Er is groot onderhoud nodig ook om de monumentale stadswal te beschermen. Met het geld van de loterij willen we de museumtuin van Sonnenborgh anders in richten en een onderdeel maken van het museum. “Voor de pandemie had Sonnenborgh een goede financiële positie, maar toen moesten we dicht. Lang waren er geen museumbezoekers, scholen, rondleidingen, cursussen en sterrenkijkavonden. We laten de actie van Camping Sonnenborgh daarom nog doorlopen tot 5 juli. De steun is enorm welkom en we merken dat veel mensen echt die overnachting willen winnen. Als dank maken we de kans om te winnen groter. Met de inkomsten kunnen we Sonnenborgh verbeteren en in de toekomst met nog meer bezoekers de bijzondere geschiedenis en ontwikkeling van de wetenschap delen.”

Historie keert terug in de tuin
Het noodzakelijk onderhoud is een kans om de rijke historie van Sonnenborgh duidelijker zichtbaar te maken voor het publiek. Directeur Reichwein: “Sonnenborgh is al eeuwen een bijzondere plek voor de wetenschap. Vanaf 1639 was hier de eerste Hortus Botanicus van de Universiteit Utrecht. Vroeger werd hier de juiste tijd bepaald aan de hand van de meridiaanlijn, die dwars door het museum én de tuin loopt. In 1854 richtte wetenschapper Buys Ballot hier het KNMI op.” Met het geld van de loterij is het mogelijk om die geschiedenis in de museumtuin te vertellen.

Prijzen loterij Camping Sonnenborgh
Een lot kost 25 euro en is alleen verkrijgbaar via de website van Sonnenborgh. Elk lot steunt Sonnenborgh en geeft kans op die exclusieve overnachting voor twee personen op Camping Sonnenborgh. Inclusief een feestelijk ontvangst, diner van restaurant Hemel & Aarde en een nachtelijk bezoek aan de sterrenwacht om door de telescopen naar de maan, planeten en sterren te kijken. De volgende dag is er ontbijt bij de tent met uitzicht op de singel. De winnaar van deze hoofdprijs kan in overleg met Camping Sonnenborgh een kampeerdatum kiezen. Er zijn meer aantrekkelijke prijzen te winnen, zoals een Utrecht bierpakket, een privé-rondleiding en zelfs de tent wordt verloot. Reichwein: “Iedereen die een lot koopt is een winnaar, want je draagt bij aan de openstelling van een uniek stukje Utrecht.”

Historie
Sonnenborgh ligt midden in de Utrechtse binnenstad aan de singel in het Zocherplantsoen bovenop een zestiende eeuws bastion dat gebouwd werd in opdracht van keizer Karel de Vijfde. Sonnenborgh is al eeuwen de thuisbasis van vooruitstrevende wetenschappers. Eind zeventiende eeuw werd het bastion gebruikt door onderzoekers van Universiteit Utrecht als botanische tuin en chemisch laboratorium. Eind negentiende bouwde wetenschapper Buys Ballot een weer- en sterrenkundig instituut en richtte hier het KNMI op. Lang was Sonnenborgh een wereldberoemd instituut, gespecialiseerd in onderzoek naar de zon door wetenschappers als Marcel Minnaert en Kees de Jager. Eind jaren negentig kreeg de sterrenwacht een publieksfunctie.

Noodzakelijk
Het behoud van het bijzondere middeleeuwse complex loopt gevaar door wateroverlast en daarom is het onderhoud noodzakelijk. De terrassen die om de sterrenwacht heen liggen, moeten open voor deze renovatie. Reichwein: “Als de museumtuin dan toch open moet, is het een goed moment om deze ruimte opnieuw in te richten. Dan kunnen we de rijke historie zichtbaar maken voor de bezoekers. Met het extra geld kunnen we ook nog wat tuinmeubilair aanschaffen.”

Loten kopen & trekking
Tot 5 juli zijn de loten voor de camping te koop via de website van Sonnenborgh. Op 7 juli is de trekking. De winnaars ontvangen een bericht als ze gewonnen hebben.