0

Nieuwe huisstijl voor Sonnenborgh

Op Sonnenborgh komt ver weg dichterbij. In de tentoonstellingen en museale objecten. In de activiteiten zoals Sterrenkijkavonden. En in het bijzondere gebouw met z'n verschillende historische lagen: Sonnenborgh is een sterrenwacht uit de 19e eeuw, de geboorteplaats van het KNMI en gebouwd op een bastion uit 1552.

De nieuwe huisstijl onderstreept de huidige ambitieuze vernieuwingsfase van Sonnenborgh. Deze heeft als doel om de bezoeker persoonlijker en actiever bij sterren- en weerkunde te betrekken. In juni 2017 trapte de weertentoonstelling Meten = weten! de vernieuwing af. Nu volgt de nieuwe huisstijl en in het najaar van 2018 zal het museum en de sterrenwacht een make-over krijgen getiteld Ver weg komt dichterbij.

DeVrijerVanDongen heeft de huisstijl ontworpen. Dit gerenommeerde Haarlemse duo ontwierp ook de vorige huisstijl en enkele tentoonstellingen van Sonnenborgh. DeVrijerVanDongen: “We hebben het complexe verhaal van Sonnenborgh op speelse wijze teruggebracht tot een heldere taal. Met verwijzingen naar sterrenkunde komt de sterrenwacht centraal te staan. Het kleurgebruik is afgeleid van mogelijke kleuren van de lucht. De nieuwe huisstijl is mede gebaseerd op wat je kunt zien en beleven op Sonnenborgh, maar laat ook voldoende aan de fantasie over. Ver weg komt dichterbij op Sonnenborgh.”

De VrijerVanDongen werkte voor de gloednieuwe website samen met webbouwer Mikoon. Op de website en in het eveneens vernieuwde drukwerk van Sonnenborgh heeft fotografie een prominente plek. De Utrechtse fotograaf Marieke Wijntjes maakte hiervoor veel nieuw beeldmateriaal, in lijn met het ontwerp.