0
Maarten Reichwein
september 2020

Maarten Reichwein nieuwe directeur Sonnenborgh

Maarten Reichwein (52) is vanaf half september de nieuwe directeur van Sonnenborgh – museum & sterrenwacht in Utrecht. Hij volgt Bas Nugteren op die met pensioen gaat. Maarten Reichwein zet naast zijn werk voor Sonnenborgh ook zijn taken voort als directeur van het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht.

Maarten Reichwein verving Bas Nugteren vanaf mei van dit jaar wegens ziekte als interim-directeur. Zijn aanstelling als nieuwe directeur was gepland, maar kreeg een vroege start door het interim directeurschap. Maarten vormt samen met zakelijk leider Aline Harkink het management van Sonnenborgh en heeft zin om het stokje nu echt over te nemen: “Sonnenborgh is voor mij drie vliegen in een klap: een prachtig museum, wetenschap en natuurlijk Utrecht. De locatie heeft een prachtig verleden en biedt inspiratie voor nieuwe activiteiten. Ik kijk ernaar uit om de komende jaren met nieuwe programma’s bezoekers en scholen te bereiken. We denken nu al aan 2022, het jaar waarin 900 jaar Utrecht wordt gevierd. Sonnenborgh is daar zeker onderdeel van.“

Maarten Reichwein werkt sinds 2011 als directeur bij het Wetenschapsknooppunt Universiteit Utrecht. Het knooppunt verbindt onderwijs aan de Universiteit Utrecht om zo onderzoekende talenten van leerlingen te ontdekken en te stimuleren. Het Wetenschapsknooppunt is onder andere organisator van Summerschool Junior en Meet the Professor.

Sonnenborgh is een museum en sterrenwacht gebouwd op een bastion uit de 16e eeuw. Naast het toegankelijk maken van het monumentale bastion en de sterrenwacht uit de 19e eeuw, is de centrale missie van Sonnenborgh om sterrenkunde en aanverwante wetenschappen te populariseren voor een breed publiek. Sonnenborgh doet dit – al bijna twintig jaar - door: een permanente inrichting van de gebouwen en het organiseren van sterrenkijkavonden, rondleidingen, colleges, cursussen en evenementen. Jaarlijks ontvangt Sonnenborgh ongeveer 20.000 bezoekers.