0

Sonnenborgh verwelkomt 350.000e bezoeker

Het was vandaag feest op museum en sterrenwacht Sonnenborgh. Hector vierde zijn 11e verjaardag met het kinderfeestje Expeditie Planeet op Sonnenborgh. Maar, hij was óók nog eens de 350.000e bezoeker van Sonnenborgh, sinds het bolwerk in 2003 een museum en publiekssterrenwacht is. Directeur Bas Nugteren verraste Hector aan het begin van het feestje met een grote Heelal-taart.

Nadat de jarige en zijn vriendjes van de taart hadden gesmuld, kon het kinderfeestje beginnen. De kinderen gingen op expeditie door de ruimte. Door middel van proefjes zochten ze naar verschillen tussen planeten. Ze kregen een voorstelling in het planetarium en namen natúúrlijk een kijkje door de telescopen.

Actieve publiekssterrenwacht en museum
Sonnenborgh, de authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht en geboorteplaats van het KNMI, kreeg rond 2000 een grondige renovatie. Wat daarbij tevoorschijn kwam was zo bijzonder, dat Sonnenborgh in 2003 als museum en publiekssterrenwacht werd opengesteld. Sindsdien kan iedereen het hele jaar door met ogen de bijzondere ruimtes en instrumenten van Sonnenborgh bekijken. Én naar de sterren kijken: overdag naar de zon en in de herfst en winter ’s avonds naar de maan, sterren en planeten.

Daarnaast organiseert Sonnenborgh rondleidingen, lezingen, cursussen, schoolprogramma’s en planetariumvoorstellingen. En zijn de prachtige ruimtes te huur voor een borrel, vergadering of bruiloft. Jaarlijks ontvangt Sonnenborgh zo’n 20.000 bezoekers waarvan een derde onder de dertien jaar. In 2020 start Sonnenborgh met de ontwikkeling van sterrenkundige programma’s voor blinden en slechtzienden. Met het projectplan – Het heelal binnen handbereik – won de sterrenwacht de RAAK Stimuleringsprijs 2019 ter bevordering van de toegankelijkheid van musea.