0

Sonnenborgh wint de RAAK Stimuleringsprijs 2019

Sonnenborgh museum & sterrenwacht wint de RAAK Stimuleringsprijs ter waarde van €30.000. Speciaal voor blinden en slechtzienden ontwikkelt Sonnenborgh Het heelal binnen handbereik: een programma waardoor het heelal toegankelijk wordt juíst voor een doelgroep die de sterren niet of nauwelijks kan zien. Dank voor alle stemmen!

Directeur Bas Nugteren: “Ik verheug me enorm op wat we kunnen gaan maken. Denk alleen al aan het schoolmateriaal dat we willen bieden aan leerlingen met een visuele beperking. Kortom, erg blij met de prijs en dankbaar dat ons dit gegund is”. Een vakjury heeft het plan van Sonnenborgh genomineerd. Andere genomineerden waren Land art Delft & Hortus Oculus en Museum Kaap Skil - Texel. Het publiek kon de afgelopen vijf weken stemmen en bepaalde zo welk museum met welke prijs naar huis ging.

Het heelal binnen handbereik
Sonnenborgh ontwikkelt met Het heelal binnen handbereik een structureel groepsprogramma voor volwassenen én leerlingen met een visuele beperking. Het programma geeft een inleiding op de sterrenkunde, met bijzondere aandacht voor ons eigen zonnestelsel. De nadruk ligt op ervaren: de hemellichamen zijn letterlijk te voelen, het heelal is te horen, de grootsheid en de afstanden fysiek te ervaren. Sonnenborgh ontwikkelt dit programma samen met de Oogvereniging Utrecht. Met Het heelal binnen handbereik voorziet Sonnenborgh in een tekort: er bestaat in Nederland, en West-Europa, geen sterrenkundig programma voor mensen met een visuele beperking. Na lancering van het project op Sonnenborgh – naar verwachting vanaf maart 2020 - zullen ook andere sterrenwachten in Nederland gebruik kunnen maken van het blinden- en slechtziendenprogramma.

Bovenop het geldbedrag van €30.000 ontving Sonnenborgh drie stuks tactiel materiaal naar keuze met een waarde van €3000, een workshop over toegankelijkheid met betrekking tot mensen met een visuele beperking, en specialistische hulp bij het toegankelijk maken van de collectie. De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van het Oogfonds, Dedicon en het Van Abbemuseum. De prijs is bestemd voor het toegankelijker maken van museumcollecties voor blinden en slechtzienden.