0

Open Monumentendag

12 september
11.00 - 17.00 uur
gratis entree
vooraf reserveren is nodig

 

Reserveer vooraf je gratis ticket(s)

Ver weg komt dichterbij

11.00 uur / 12.00 uur / 13.00 uur
historische rondleiding - voor volwassenen

Historicus en oud-directeur van Sonnenborgh Bas Nugteren vertelt over de bijzondere en veelzijdige geschiedenis van bastion Sonnenborgh die al begint in de 16e eeuw. Reserveer vooraf je gratis ticket.

Wroet & ontmoet

tussen 14.00 en 17.00 uur
historische vossenjacht door het bastion – voor kinderen van 6 tot 12 jaar

Wroet in de geschiedenis van het bastion. Zoek de personages uit het verleden, ze zitten verstopt in en om het bastion! Vind ze allemaal, doe de proefjes die ze je geven en ontdek zo wat er allemaal op Sonnenborgh is gebeurd en onderzocht. Reserveer vooraf je gratis tickets.
 

Cultureel en wetenschappelijk erfgoed

Wie Sonnenborgh bezoekt, wordt verrast door de historie en bijzondere ligging van het complex. Sonnenborgh is een ‘lieu de memoire’: een bijzonder Utrechts cultureel historisch erfgoed. Maar het is ook een plek die wetenschap uitstraalt, vroeger en nu: een ‘lieu de science’. Het bastion werd in 1552 gebouwd in opdracht van Keizer Karel V, om Utrecht te verdedigen tegen het verrijdbare kanon. Hier richtte de meteoroloog Buys Ballot in 1854 het KNMI op. Hier was vanaf 1639 de eerste botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Hier werd baanbrekend zonneonderzoek gedaan dat de basis vormde voor de een van de eerste zonneatlassen ter wereld. En hier werd tot begin 20e eeuw de tijd voor de stad Utrecht bepaald met behulp van de Meridiaankijker. Op zaterdag 12 september opent Sonnenborgh tijdens de Open Monumentendag gratis haar deuren.

Open Monumentendag Utrecht

Bekijk hier alle opengestelde panden op de Open Monumentendag 2020 in Utrecht.