0

Open Monumentendag

11 september
10.30 - 15.30 uur
gratis entree
afhankelijk van de ontwikkelingen rondom het coronavirus kunnen we gaan werken met vooraf aanmelden - dit besluiten we medio augustus.

Ver weg komt dichterbij

10.30 uur / 12.30 uur / 14.00 uur
historische rondleiding - voor volwassenen

Historicus en oud-directeur van Sonnenborgh Bas Nugteren vertelt over de bijzondere en veelzijdige geschiedenis van bastion Sonnenborgh die al begint in de 16e eeuw. 

Cultureel en wetenschappelijk erfgoed

Wie Sonnenborgh bezoekt, wordt verrast door de historie en bijzondere ligging van het complex. Sonnenborgh is een ‘lieu de memoire’: een bijzonder Utrechts cultureel historisch erfgoed. Maar het is ook een plek die wetenschap uitstraalt, vroeger en nu: een ‘lieu de science’. Het bastion werd in 1552 gebouwd in opdracht van Keizer Karel V, om Utrecht te verdedigen tegen het verrijdbare kanon. Hier richtte de meteoroloog Buys Ballot in 1854 het KNMI op. Hier was vanaf 1639 de eerste botanische tuin van de Universiteit Utrecht. Hier werd baanbrekend zonneonderzoek gedaan dat de basis vormde voor de een van de eerste zonneatlassen ter wereld. En hier werd tot begin 20e eeuw de tijd voor de stad Utrecht bepaald met behulp van de Meridiaankijker. Op zaterdag 11 september opent Sonnenborgh tijdens de Open Monumentendag gratis haar deuren.

Open Monumentendag Utrecht

Bekijk hier alle opengestelde panden op de Open Monumentendag 2021 in Utrecht.