0

Lesprogramma's PO - in het museum

Hieronder staan de 5 lesprogramma's die u met de klas op Sonnenborgh kunt volgen.

leerlingen in collegezaal

groep 5-8: Leve(n) de planeten

In dit lesprogramma ontdekken leerlingen wat er nodig is om op een planeet te kunnen leven. Welke rol spelen water en temperatuur op een planeet? Hoe verschillend zijn de planeten bij onze zon? Is lucht altijd belangrijk? Waar is er leven mogelijk: alleen op aarde…? Leerlingen worden uitgedaagd om hun eigen bewoonbare planeet te ontwerpen.

de maan

groep 5-8: Gezichten v/d maan

In Gezichten van de maan onderzoeken de leerlingen hoe de schijngestalten van de maan ontstaan. Wat hebben de bewegingen van zon, aarde en maan hiermee te maken? Waarom staat de maan telkens op een ander tijdstip aan de hemel? Waarom valt de maan eigenlijk niet naar beneden? En zijn er nog andere hemellichamen met schijngestalten?

kijken naar de sterren

groep 5-8: Ster in beeld

Leerlingen ontdekken in Ster in beeld wat sterren en sterrenbeelden zijn. Hoe kan het dat een ster zo veel licht geeft? Wat is een spectrum en wat hebben we daaraan? Waarom zie je sommige sterrenbeelden het hele jaar door en maar af en toe? Bij mooi weer bekijken we de zon – de grootste ster in ons zonnestelsel - door de telescoop.

kijken naar het heelal

groep 5-8: Zweven & zwaartekracht

Leerlingen onderzoeken in dit lesprogramma wat zwaartekracht is. Is zwaartekracht op alle plekken in ons zonnestelsel hetzelfde? En hoe zit het dan met gewichtloosheid? We ontwerpen ballonraketten en onderzoeken welke ontwerpen sneller gaan of hoger komen. Wat is het effect van verschillende vormen vleugels? Werkt het beter met veel lucht, of juist met minder?

onderzoek doen

groep 7-8: Meten wordt weten

In dit lesprogramma staan weer en klimaat centraal. Wetenschapper Buys Ballot richtte op Sonnenborgh het KNMI op en deed hier de eerste weersvoorspellingen. Wat was er zo bijzonder aan zijn metingen? Hoe meet je temperatuur, luchtdruk etc.? Leerlingen gaan zelf aan de slag met echte metingen uit het weerstation van Sonnenborgh.
Meten wordt weten is wegens werkzaamheden aan het binnenterrein van Sonnenborgh tijdelijk niet te boeken t/m 1 februari 2022.

Prijzen, reserveren en begeleiding

Om een lesprogramma te reserveren neemt u contact op met het Bureau van Sonnenborgh via 030 820 1420 of info@sonnenborgh.nl. Schoolklassen kunnen Sonnenborgh op afspraak ook buiten de reguliere openingstijden bezoeken. Om genoeg tijd te hebben om passende begeleiders te vinden, verzoeken wij u om een reservering minimaal drie weken van tevoren te maken.

Bij elk programma krijgt de groep per 15 leerlingen een begeleider vanuit Sonnenborgh. Daarnaast zorgt de school voor een begeleider per groep van 15 leerlingen.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen. Scholen betalen alleen het tarief voor de rondleiding en geen museumentree.

Praktische informatie

  • Alle lesprogramma's duren 1,5 uur. met uitzondering van het kleuterprogramma Dag Sonnie; dat duurt 1 uur.
  • De sterrenkundige lesprogramma's dragen direct bij aan de kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon). Het weerkundige lesprogramma draagt naast kerndoelen 42 en 46 ook bij aan kerndoel 43 (leren hoe je weer en klimaat kunt omschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind).
  • In elk lesprogramma gebruiken wij als werkvormen: praten (interactieve presentatie in de collegezaal), kijken (door een telescoop ) en doen (onderzoek in het museum). Twee weken voordat uw school op bezoek komt bij Sonnenborgh, ontvangt u per mail voorbereidend educatief materiaal.