Naar hoofdinhoud

Lesprogramma's PO - in het museum

Hieronder staan de 6 lesprogramma's die u met de klas op Sonnenborgh kunt volgen.

NIEUW - groep 3-4: Op Ruimtereis

Kun je schaatsen op Neptunus? En is een zomervakantie op Mercurius een goed idee?
Leerlingen ontdekken niet alleen hoe het weer en klimaat op andere planeten werkt, maar ervaren ook uit eerste hand wat onze aarde zo bijzonder maakt. D.m.v. proefjes, een kosmisch bewegingsspel en een blik door de telescoop wordt verdieping geboden aan de nieuw geleerde kennis. 

kleuterklas

Groep 1-2: Dag Sonnie!

Kleuterprogramma over dag en nacht. Sonnie het ruimtewezen neemt de kleuters mee in een onderzoek over dag en nacht op aarde. Een onderwerp dat voor Sonnie zelf natuurlijk ook een raadsel is. De leerlingen onderzoeken wat een lichtbron is en wat licht weerkaatst. Daarna ontdekken de leerlingen spelenderwijs de concepten achter dag en nacht.

meteoriet

Groep 5-8: Stap in de schoenen van een astronoom

Hoe onderzoek je het zonnestelsel, de planeten en meteorieten als een echte sterrenkundige? In dit nieuwe lesprogramma krijg je de basis! We gebruiken zoveel mogelijk tactiele materialen, zodat de ingewikkelde onderzoeksonderwerpen letterlijk en figuurlijk tastbaar worden. Het lesprogramma is hiermee ook en met name geschikt voor leerlingen met een visuele beperking.

leerlingen in collegezaal

groep 5-8: Leve(n) de planeten

In dit lesprogramma ontdekken leerlingen wat er nodig is om op een planeet te kunnen leven. Welke rol spelen water en temperatuur op een planeet? Hoe verschillend zijn de planeten bij onze zon? Is lucht altijd belangrijk? Waar is er leven mogelijk: alleen op aarde…? Leerlingen worden uitgedaagd om hun eigen bewoonbare planeet te ontwerpen.

leerlingen sonnenborgh

groep 5-8: Zweven en zwaartekracht

Leerlingen onderzoeken in dit lesprogramma wat zwaartekracht is. Is zwaartekracht op alle plekken in ons zonnestelsel hetzelfde? En hoe zit het dan met gewichtloosheid? We ontwerpen ballonraketten en onderzoeken welke ontwerpen sneller gaan of hoger komen. Wat is het effect van verschillende vormen vleugels? Werkt het beter met veel lucht, of juist met minder?

kijken naar de sterren door de telescoop

groep 5-8: Ster in beeld

Leerlingen ontdekken in Ster in beeld wat sterren en sterrenbeelden zijn. Hoe kan het dat een ster zo veel licht geeft? Wat is een spectrum en wat hebben we daaraan? Waarom zie je sommige sterrenbeelden het hele jaar door en maar af en toe? Bij mooi weer bekijken we de zon – de grootste ster in ons zonnestelsel - door de telescoop.

Prijzen, reserveren en begeleiding

Om een lesprogramma te reserveren neemt u contact op met de educatieafdeling van Sonnenborgh via 030 820 1420 of onderwijs@sonnenborgh.nl. Schoolklassen kunnen Sonnenborgh op afspraak ook buiten de reguliere openingstijden bezoeken. Om genoeg tijd te hebben om passende begeleiders te vinden, verzoeken wij u om een reservering minimaal drie weken van tevoren te maken.

Bij elk programma krijgt de groep per 15 leerlingen een begeleider vanuit Sonnenborgh. Daarnaast zorgt de school voor een begeleider per groep van 15 leerlingen.

Alle lesprogramma's kosten €85,- t/m 15 leerlingen en €170,- t/m 30 leerlingen. Scholen betalen alleen het tarief voor de rondleiding en geen museumentree.

Praktische informatie

  • Alle lesprogramma's duren 1,5 uur. met uitzondering van het kleuterprogramma Dag Sonnie; dat duurt 1 uur.
  • De lesprogramma's dragen direct bij aan de kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon). 
  • In elk lesprogramma gebruiken wij als werkvormen: praten (interactieve presentatie in de collegezaal), kijken (door een telescoop) en doen (onderzoek in het museum). Twee weken voordat uw school op bezoek komt bij Sonnenborgh, ontvangt u per mail voorbereidend educatief materiaal.