Naar hoofdinhoud
Noorderlicht

Voorjaar: Spot het noorderlicht

In de media zie je wellicht af en toe een bericht dat er noorderlicht is gespot. Vooral op één van de waddeneilanden wordt het nogal eens gezien. Nou ja gezien... vaak is het dan alleen op foto zichtbaar. 

Noorderlicht komt vooral rond de poolcirkel voor. Denk aan Lapland of IJsland. Veel mensen reizen daarom ook die kant op. Maar als de zon actief is, kunnen wij hier ook een graantje van meepikken. Vooral op de Wadden verschijnt het schijnsel soms laag aan de noordelijke horizon. Meestal wordt het pas zichtbaar als je de camera enkele seconden open laat staan. De camera is namelijk veel gevoeliger voor het zwakke licht en ook voor kleur. 

De zon is dit jaar bijzonder actief en zendt gereld zonnestormen uit. De deeltjes die daarbij worden uitgestoten veroorzaken bij ons het noorderlicht. Ook de komende jaren zal de activiteit hoog zijn. We zitten op een zogenaamd zonnemaximum. Dat is te zien aan het grote aantal zonnevlekken.  

De grootste kans op poollicht hebben we in het voor- en najaar, rond de twee equinoxen. De lente is extra gunstig omdat het dan gemiddeld vaker helder is dan in de herfst. Dus zit je toevallig op de Wadden tijdens één van de voorjaarsvakanties, maak dan (als het donker is én helder) eens een paar foto's van de noorderlijke horizon. Wie weet vang je wat. 

Wanneer het noorderlicht zal verschijnen, is lastig te voorspellen. Op diverse social media kun je bekijken of er een verhoogde kans is. Op www.noorderlichtjagers.nl kun je je ook abonneren op waarschuwingen. Je krijgt dan van te voren een e-mail wanneer er mogelijk noorderlicht verwacht wordt. 

Heel soms is er pectaculaire zonnestorm. Zo was er op 13 maart 1989 en 31 oktober 2003 een fantastische show waarbij de meest prachtige kleuren verschenen aan vrijwel de hele hemel. Het poollicht was zelfs zo fel dat je er een krant bij kon lezen! Dit zonnemaximum kan dit zo maar weer eens gebeuren. Dus zorg dat je er bij bent :) 

Meer weten over noorderlicht? Kijk op sterrenkids.nl of www.noorderlichtjagers.nl


Foto: Noorderlicht op 16/17 april 2024 vanaf de Veluwe, Roy Keeris