Naar hoofdinhoud
Sterrenkaartje

Voorjaar: Hoopjes sterren in Kreeft

Heb je een verrekijker? In het sterrenbeeld Kreeft staan twee mooie objecten. De Kreeft bestaat uit vrij zwakke sterren tussen de sterrenbeelden Tweelingen en Leeuw. Als je het sterrenbeeld nog nooit gezien hebt, is het even zoeken.  

Als je op een donkere heldere nacht naar de Kreeft kijkt, zal je een wazig vlekje opvallen. Bekijk je het door een verrekijker dan zul je zien dat het vlekje in werkelijkheid uit vele kleine sterretjes bestaat. In de sterrenkunde noemen we dat een open sterrenhoop. Deze open sterrenhoop draagt de moeilijke naam Praesepe of Messier 44 (kortweg M44). Maar hij wordt ook bijenkorf genoemd. De 200 tot 350 sterren waar de sterrenhoop uit bestaat, vormen als het ware de bijen.

M 44 komt trouwens van een nummering van sterrenhopen, nevels en sterrenstelsels aan de hemel. De M komt van Messier. De Franse astronoom Charles Messier wilde deze vaste objecten registreren. Hij was zelf op zoek was naar nieuwe kometen en die lijken er nogal op. Dus om verwarring te voorkomen, nummerde hij de nevels, sterrenhopen en sterrenstelsels die je nog met het blote oog kunt zien.

M67 
Wil je meer uitdaging? In de Kreeft staat nog een open sterrenhoop, maar die is wat zwakker. Je vindt hem vlakbij een van de onderste sterren in de kreeft onder Praesepe (zie kaartje). Dit object draagt het nummer M 67.  De sterrenhoop is voor een open sterrenhoop heel oud, waarschijnlijk vier miljard jaar. Dit is nog niet zo oud als ons zonnestelsel (4,5 miljard jaar), maar voor een sterrenhoop is dat een hele leeftijd.