Naar hoofdinhoud
Uitleg bij de zonnespectrograaf van Sonnenborgh uit 1918
Uitleg bij de zonnespectrograaf van Sonnenborgh uit 1918
Onderwijs Onderwijs
Onderwijs Onderwijs

Voortgezet onderwijs

Sonnenborgh biedt diverse lesprogramma's over sterrenkunde aan voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Hieronder ziet u de kant en klare lesprogramma's die u met de klas op Sonnenborgh kunt volgen. Er zijn drie lesprogramma's waarbij Sonnenborgh naar de school toekomt. Een lesprogramma op maat is ook mogelijk en nieuw vanaf mei 2022: ook voor leerlingen met een visuele beperking.

 

sterren kijken

Sterren kijken

ONDER- EN BOVENBOUW - Een schoolbezoek in het donker! De telescopen en het observeren van de hemel staan centraal: bij helder weer door de telescopen, bij bewolking in het planetarium. Afhankelijk van de stand van de hemellichamen bekijken leerlingen de maan, planeten, nevels of sterrenbeelden. Dit avondprogramma is te boeken van half oktober tot eind maart.

meteoriet
óók voor leerlingen met een visuele beperking

Lesprogramma op maat

ONDER- EN BOVENBOUW - Sonnenborgh biedt ook lesprogramma's op maat. Vaak sluit dit maatwerk het beste aan op de al behandelde lesstof en de wensen van een docent. Wilt u een les over het zonneonderzoek dat op Sonnenborgh gedaan is en de betekenis hiervan binnen de sterrenkunde? Een les over weerkunde op de plek waar het KNMI opgericht werd? Iets anders? Neemt u gerust contact op voor overleg, zodat uw museumbezoek het beste aansluit bij uw wensen en de voorkennis van de klas. Sonnenborgh heeft veel tactiele en auditieve lesmaterialen en kan daarmee uitstekend een lesprogramma op maat voor leerlingen met een visuele beperking verzorgen. 

het zonnestelsel

op school: Het zonnestelsel

ONDERBOUW - Inleidend programma over sterrenkunde. Samen met een expert van Sonnenborgh gaan de leerlingen op onderzoek uit. Ze bestuderen uitgebreid het zonnestelsel en diverse onderzoeksmaterialen uit de sterrenkunde. Na een verkenning gaan de leerlingen zelf aan de slag met opdrachten. Natuurlijk is er altijd tijd om door een echte telescoop te kijken.

op school: Spectra

BOVENBOUW - Verdiepend programma over de eindexamenonderwerpen spectra en het dopplereffect. De leerlingen ontdekken samen met een expert van Sonnenborgh meer over deze eindexamenonderwerpen. Door middel van demonstraties, proeven en opdrachten met collectiemateriaal leren de leerlingen over deze verschijnselen die veel gebruikt worden bij ruimte-onderzoek.

planetarium
onder- en bovenbouw

Op school: Planetariumvoorstelling

Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Aan de binnenkant van de bol zie je het heelal geprojecteerd. Tijdens een voorstelling kan er een reis gemaakt worden naar planeten, sterrenstelsels, gasnevels en ingezoomd worden op de zon, maan of andere hemellichamen naar wens.

Sonnenborgh heeft een mobiel planetarium waarmee we naar scholen toe gaan. De opblaasbare koepel biedt plaats aan ongeveer 25 leerlingen en is op te zetten in aula, gyzmzaal en kantine. Boek een reeks voorstellingen achter elkaar en laat zo meerdere klassen kennis maken met de geheimen van het heelal. 

Met school naar de sterrenwacht en kijken door de grote Merz-telescoop

Reserveren, begeleiding & kosten

Om een lesprogramma te reserveren neemt u contact op met de educatieafdeling van Sonnenborgh via 030 820 1420 of onderwijs@sonnenborgh.nl. Schoolklassen kunnen Sonnenborgh op afspraak ook buiten de reguliere openingstijden bezoeken. In verband met het boeken van begeleiders verzoeken wij u om een reservering minimaal drie weken van tevoren te maken.

In het museum

  • Alle lesprogramma's in het museum kosten €85,- t/m 15 leerlingen en €170,- t/m 30 leerlingen. Scholen betalen alleen het tarief voor de rondleiding en geen museumentree. 
  • Bij elk lesprogramma in het museum krijgt de groep per 15 leerlingen een begeleider vanuit Sonnenborgh. Daarnaast zorgt de school voor een begeleider per groep van 15 leerlingen.

Op school

  • Lesprogramma van 1,5 uur: €170,-
  • Extra lesprogramma (1,5 uur) op dezelfde dag en locatie: €115,-
  • Toeslag bij vervoer met auto (scholen buiten Utrecht): €75,-

Kerndoelen en werkvormen

  • Alle lesprogramma's duren 1,5 uur.
  • De lesprogramma's zijn geschikt voor vmbo, havo en vwo. Gezichten van de maan is bestemd voor brugklassers, Het zonnestelsel voor de onderbouw, Spectra voor de bovenbouw. Sterren kijken en een lesprogramma op maat kunnen geboekt worden voor de brugklas t/m de 6e klas. 
  • De lesprogramma's sluiten aan bij de vakken Aardrijkskunde, Natuurkunde en Algemene Natuurwetenschappen.