0
Uitleg bij de zonnespectrograaf van Sonnenborgh uit 1918
Uitleg bij de zonnespectrograaf van Sonnenborgh uit 1918

Voortgezet onderwijs

Sonnenborgh biedt diverse lesprogramma's over sterrenkunde aan voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Hieronder ziet u de kant en klare lesprogramma's die u met de klas op Sonnenborgh kunt volgen. Nieuw zijn twee lesprogramma's waarbij wij naar school toekomen.
Een lesprogramma op maat behoort ook tot de mogelijkheden.

 

Schijngestalte van de maan

Gezichten van de maan

In Gezichten van de maan onderzoeken de leerlingen hoe de schijngestalten van de maan ontstaan. Wat hebben de bewegingen van zon, aarde en maan hiermee te maken? Waarom staat de maan telkens op een ander tijdstip aan de hemel? Waarom valt de maan eigenlijk niet naar beneden? En zijn er nog andere hemellichamen met schijngestalten?

sterren kijken

Sterren kijken

Een schoolbezoek in het donker! De telescopen en het observeren van de hemel staan centraal: bij helder weer door de telescopen, bij bewolking in het planetarium. Afhankelijk van de stand van de hemellichamen bekijken leerlingen de maan, planeten, nevels of sterrenbeelden. Dit avondprogramma is te boeken van half oktober tot eind maart.

het zonnestelsel

op school: Het zonnestelsel

Inleidend programma over sterrenkunde. Samen met een expert van Sonnenborgh gaan de leerlingen op onderzoek uit. Ze bestuderen uitgebreid het zonnestelsel en diverse onderzoeksmaterialen uit de sterrenkunde. Na een verkenning gaan de leerlingen zelf aan de slag met opdrachten. Natuurlijk is er altijd tijd om door een echte telescoop te kijken.

op school: Spectra

Verdiepend programma over de eindexamenonderwerpen spectra en het dopplereffect. De leerlingen ontdekken samen met een expert van Sonnenborgh meer over deze eindexamenonderwerpen. Door middel van demonstraties, proeven en opdrachten met collectiemateriaal leren de leerlingen over deze verschijnselen die veel gebruikt worden bij ruimte-onderzoek.

Uitleg met de klas bij het planetarium van Hodzelmans in de bibliotheek van Sonnenborgh

Lesprogramma op maat

Sonnenborgh biedt ook lesprogramma's op maat. Vaak sluit dit maatwerk het beste aan op de al behandelde lesstof en de wensen van een docent. Wilt u een les over het zonneonderzoek dat op Sonnenborgh gedaan is en de betekenis hiervan binnen de sterrenkunde? Een les over weerkunde op de plek waar het KNMI opgericht werd? Iets anders? Neemt u gerust contact op voor overleg, zodat uw museumbezoek het beste aansluit bij uw wensen en de voorkennis van de klas.

Kerndoelen en werkvormen

  • Alle lesprogramma's duren 1,5 uur.
  • De lesprogramma's zijn geschikt voor vmbo, havo en vwo. Gezichten van de maan is bestemd voor brugklassers, Het zonnestelsel voor de onderbouw, Spectra voor de bovenbouw. Sterren kijken en een lesprogramma op maat kunnen geboekt worden voor de brugklas t/m de 6e klas. 
  • De lesprogramma's sluiten aan bij de vakken Aardrijkskunde, Natuurkunde en Algemene Natuurwetenschappen.
Met school naar de sterrenwacht en kijken door de grote Merz-telescoop

Reserveren, begeleiding & kosten

Om een lesprogramma te reserveren neemt u contact op met het Bureau van Sonnenborgh via 030 820 1420 of info@sonnenborgh.nl. Schoolklassen kunnen Sonnenborgh op afspraak ook buiten de reguliere openingstijden bezoeken. In verband met het boeken van begeleiders verzoeken wij u om een reservering minimaal drie weken van tevoren te maken.

Bij elk programma krijgt de groep per 15 leerlingen een begeleider vanuit Sonnenborgh. Daarnaast zorgt de school voor een begeleider per groep van 15 leerlingen.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen. Scholen betalen alleen het tarief voor de rondleiding en geen museumentree.