0
robert

Robert Wielinga: Een halve eeuw Sonnenborgh

publieksbegeleider sinds 1988
“Mijn leven is aan deze plek gekoppeld. Ik kom hier al vanaf m’n tiende. Mijn school deed mee aan een radioprogramma van Chriet Titulaer en ging op excursie naar Sonnenborgh. Vanaf m’n zeventiende had ik een eigen sleutel. Ik had toestemming gekregen om hier met de telescoop te werken, zodat ik kon meedoen aan een internationale waarneemwedstrijd van Jupiter.

Ik had al jong interesse in sterrenkunde en was ook al vroeg bezig met het overdragen van kennis hierover. De entourage op Sonnenborgh was en is daar fantastisch voor. Ik heb hier zo veel mogelijkheden gekregen om met m’n liefhebberijen bezig te zijn, en ik heb hier zo veel tijd doorgebracht. Soms leefde ik hier haast. Het is een thuis met geestverwanten.

Sonnenborgh is een heerlijke plek om te zijn. Door de sterrenkunde, natuurlijk, maar ook door het bijzondere gebouw, de geschiedenis, de link met andere wetenschappen. Er zijn weinig steden in de wereld met zo’n bijzondere sterrenwacht. Nog zo mooi intact en met zo veel activiteiten. En dan ook nog dat bastion eronder. Een fantastische verrassing.”

Lievelingsplek: “Achter de telescopen. Daar ben ik het meest in m’n element.”