Naar hoofdinhoud
Tot en met de tweede week van maart zullen er verbouwingen aan de wc's in het bastion plaatsvinden. Het bastion is hierdoor op sommige dagen minder toegankelijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het museum. We hopen op uw begrip.
Foto van de Plejaden

Wintermaanden: Plejaden

Boven in het sterrenbeeld Stier zie je met het blote oog een wazig vlekje. Je ziet hem het best als je er iets naast kijkt. Dat is de sterrenhoop de Plejaden. Vroeger spelde je het ook met een i: Pleiaden.

Als je er direct naar kijkt, zie je een aantal sterren, meestal een stuk of zes. Toch staat dit hoopje bekend als het Zevengesternte. Met een verrekijker of telescoop zie je veel meer sterren.

De Plejaden bestaan uit minstens 500 sterren. Ze zijn al best wel oud. De leeftijd van de sterrenhoop wordt geschat op zo’n honderd miljoen jaar. Uiteindelijk, misschien over nog eens honderd miljoen jaar zal de groep uiteenvallen. 

Op foto’s die wat langer belicht zijn, zijn fraaie blauwe sluiers te zien tussen de sterren. Dat zijn stofwolken die door de sterren worden aangelicht. In allerlei culturen wereldwijd hebben de Plejaden steeds weer een andere betekenis: van de dochters van de Griekse God Atlas, tot een kip met kuikens. 

In Japan staat de sterrenhoop bekend als subaru. Het Japanse automerk Subaru gebruikt de sterren in het logo.


Foto: Roy Keeris