Naar hoofdinhoud
0
Sterrenkaartje

Zomer: De sterrenhemel op vakantie

Als je deze zomer op vakantie gaat, zie je misschien wel een heel andere sterrenhemel. Kom je in het zuiden van Europa, dan zie je in het zuidelijke richting ineens een stuk sterrenhemel dat vanuit Nederland niet goed te zien was. Daarin valt een hoop te ontdekken. Dus vergeet je verrekijker niet in te pakken!

Hoe verder je naar het zuiden gaat, des te meer krijg je te zien. In Zuid-Frankrijk, Noord-Italië of Kroatië bijvoorbeeld krijg je er aan de zuidelijke hemel al een stuk hemel bij. Ook komen de sterrenbeelden die in Nederland erg laag staan, zoals Schorpioen en Boogschutter, daar hoger aan de hemel. Kom je nog wat zuidelijker, bijvoorbeeld aan de Spaanse kust, Griekenland of Turkije, dan zie je nog meer.

Bovendien wordt het in de landen veel donkerder. In Nederland blijft het in de zomermaanden een beetje schemeren ’s nachts. Daar niet, omdat de zon wat verder onder de horizon zakt. Bovendien zit je waarschijnlijk op een donkere locatie buiten de steden. In het buitenland is de hemel daar veel donkerder dan ons dichtbevolkte landje.

Wat je op een donkere vakantiebestemming direct op zal vallen 's avonds is de melkweg. Die is daar vaak veel mooier. Bijvoorbeeld in de Provence in Zuid-Frankrijk, daar spat ie van de hemel af. In Nederland is de melkweg meestal niet meer dan een vage langgerekte vlek, maar daar...

Kijk je bijvoorbeeld naar Schorpioen, dan zul je al versteld staan van de hoeveelheid sterren. Vanuit Nederland is het sterrenbeeld niet helemaal te zien. Een stuk van zijn achterlijf gaat schuil achter de horizon. Vanuit Zuid-Europa zie je het sterrenbeeld in vol ornaat, zeker als je op een donkere plek zit.

En Boogschutter is ineens ook veel herkenbaarder. Het lijkt wel een soort theepot. In Nederland moet je vaak zoeken naar de sterren van Boogschutter, die eigenlijk best helder blijken te zijn. Bovendien staat het centrum van onze melkweg in dit sterrenbeeld. Daar zitten dus veel sterren, nevels en sterrenhopen. Het beeld door de verrekijker is een lust voor het oog!

Zuidelijk halfrond

Ga je nog verder en kom je op het zuidelijk halfrond terecht, berg je dan maar. Alles staat daar letterlijk op zijn kop! Veel van de sterrenbeelden die je kent, zul je daar niet herkennen omdat ze zijn omgedraaid. Bovendien zijn er een hoop sterrenbeelden bijgekomen. 

Gelukkig houden je sterrenhemel-apps op je telefoon daar rekening mee. Met behulp van GPS, past hij de sterrenhemel gewoon aan aan je nieuwe locatie. Een leuke ontdekkingstocht! 

Je zult ook zien dat sommige sterrenbeelden zijn verdwenen. Waar is bijvoorbeeld de Grote Beer. En waar is de poolster?

Fijne vakantie!