Naar hoofdinhoud
compilatie zonsverduistering
compilatie zonsverduistering
Activiteiten Activiteiten
Activiteiten Activiteiten

Gedeeltelijke zonsverduistering

dinsdag 25 oktober
10.30 - 13.30 uur
museumentree + €3,- (eclipsbril)
vooraf reserveren is niet nodig

Eclips

Een bijzonder hemelverschijnsel in de herfstvakantie: een gedeeltelijke zonsverduistering. Op dinsdagochtend 25 oktober schuift de maan gedeeltelijk voor de zon - vanaf de aarde gezien. Rond en na het middaguur neemt de maan een hapje uit de zon. De verduistering duurt ongeveer twee uur en is in Nederland, en Utrecht, in z'n geheel te zien. Een unieke gebeurtenis! De volgende zichtbare gedeeltelijke zonsverduisteringen zijn in 2025 en 2026. Grijp dus je kans en kom 'm bekijken op dé zonnesterrenwacht van Nederland, Sonnenborgh. We richten alle telescopen in huis - incl. speciale zonnetelescoop - op de zon en publieksbegeleiders staan klaar om je alles over het verschijnsel te vertellen.

Begin - hoogtepunt - eind
Om 11.08 uur begint de zonsverduistering. Je ziet dan al vrij snel een deukje in de zonneschijf aan de linkerbovenkant. Dit deukje wordt steeds groter. Het hoogtepunt van de verduistering is om 12.05 uur. Het hapje is dan ook het beste zichtbaar. Je ziet de zon dan zoals op deze foto. Na het hoogtepunt wordt het hapje steeds kleiner en om 13.03 uur is de verduistering afgelopen en is de zonneschijf weer maanvrij. 

LET OP: Bekijk een zonsverduistering nooit met onbeschermde ogen! Dat kan onherstelbare schade opleveren. Om de eclips te bekijken gebruik je een eclipsbril. Deze zit bij je ticket voor Sonnenborgh inbegrepen op 25 oktober.

Dit gaat er gebeuren

Deze animatie laat de gedeeltelijke zonsverduistering van 25 oktober 2022 zien, zoals-ie zichtbaar is vanuit België en Nederland bij helder weer. Bron: hemel.waarnemen.com

logo utrecht 900

Utrecht 900

De Gedeeltelijke zonsverduistering is onderdeel van de Utrecht 900-programmering van Sonnenborgh ter ere van 900 jaar Utrecht.
Meer informatie over Utrecht 900 | Naar het programma-overzicht van Utrecht 900 op Sonnenborgh