0
zonsverduistering 2003
zonsverduistering 2003

Gedeeltelijke zonsverduistering

donderdag 10 juni
10.30 - 13.00 uur
€7,50 (kinderen) / €11,- (volwassenen) - inclusief eclipsbril
koop vooraf je ticket

Eclips

Een bijzonder hemelverschijnsel op de dag waarop Sonnenborgh heropent! Op 10 juni is er een zonsverduistering. Dit betekent dat de maan voor de zon schuift, vanuit de aarde gezien. Niet volledig in dit geval, maar gedeeltelijk. Rond en na het middaguur neemt de maan een hapje uit de zon. De verduistering duurt ongeveer twee uur. Een vrij unieke gebeurtenis! De vorige (totale) zonsverduistering - zichtbaar vanuit Nederland - was in 2015. De volgende zichtbare gedeeltelijke zonsverduisteringen zijn in oktober 2022 of maart 2025. Dus kom tussen je werk door even naar de sterrenwacht en bekijk 'm! We richten alle telescopen die we in huis hebben op de zon en publieksbegeleiders staan klaar om je alles over het verschijnsel te vertellen.

Begin - hoogtepunt - eind
Om 11.19 uur begint de zonsverduistering. Je ziet dan al vrij snel een deukje in de zonneschijf aan de linkerbovenkant. Dit deukje wordt steeds groter. Het hoogtepunt van de verduistering is om 12.23 uur. Het hapje is dan ook het beste zichtbaar. Je ziet de zon dan zoals op deze foto. Na het hoogtepunt wordt het hapje steeds kleiner en om 13.31 uur is de verduistering afgelopen en is de zonneschijf weer maanvrij. 

LET OP: Bekijk een zonsverduistering nooit met onbeschermde ogen! Dat kan onherstelbare schade opleveren aan je oog. Om de eclips te bekijken gebruik je het allerbest een eclipsbril. Deze zit bij je ticket voor Sonnenborgh inbegrepen op 10 juni. 

zonsverduistering 2008

Praktische info

Sonnenborgh heropent op 10 juni met de zonsverduistering tussen 10.30 en 13.30 uur.

Programma: mini-colleges over de zonsverduistering, doorlopend kijken door buiten- en binnentelescopen en op het waarneemdak. Bij slecht weer proberen we de zonsverduistering live online te laten zien én in het planetarium. 

Koop vooraf je ticket en reserveer je tijdslot