Naar hoofdinhoud
down to earth 2025
down to earth 2025

Sonnenborgh Presents: Down to Earth

Sonnenborgh Presents: Down to Earth
Zwoele avonden, scherpe inzichten

5 & 19 juli, en 2 augustus 2025
20:00 – 00:00 uur
Prikkelarme editie: 30 augustus
€32,50 

TICKETS

Sonnenborgh presents: Down to Earth
Zwoele nachten, scherpe inzichten

Na een succesvolle eerste editie, nu terug met weer een onvergetelijke avond waarin onze eigen planeet centraal staat.

Wandel door de tuin waar de historie van Sonnenborgh tot leven komt, ga koppie onder tijdens het theatercollege Het Mysterie van de Oceaan, van Erik van Sabille, geniet van de prachtige muziek van Loes Lune, bewonder de sterren en planeten door een van de grote kijkers van Sonnenborgh of vanaf het dak met uitzicht over de singel, word verrast door straattheater, maak een reis door de ruimte in het planetarium en geniet van exclusieve cocktails.
Daarnaast krijg je gratis toegang tot onze nieuwe immersieve expositie Op Aarde. Een filosofische ontdekkingsreis langs kunst, installaties, verhalen en wetenschap over het klimaat en onze relatie met de aarde. 

Kortom: duik in een intieme festivalwereld - laat je zintuigen ontwaken en ontdek Sonnenborgh en onze prachtige aarde als nooit tevoren.

TICKETS
dansen
rob van den berg

Colleges op 5 & 19 juli

De aarde: een levend archief - door Rob van den Berg

Wat maakt onze planeet zo uniek? In dit college zoomt geoloog Rob van den Berg in op de bijzonderste rotsplaneet die we kennen: de aarde. Vanuit een kosmisch perspectief onthult hij verborgen geheimen van onze planeet – van geheugenverlies in de aardkorst tot het mysterieuze fenomeen chronocide. Rob van den Berg verbindt wetenschap met grote, filosofische vragen zoals we die ook op Sonnenborgh stellen. Deze keer richt hij zijn blik echter niet op de sterren, maar op de aarde – onze thuisbasis in het universum. 

Wat gebeurt er als een planeet haar verleden vergeet? "Een mens zonder herinneringen heeft geen toekomst." Zou dat ook voor een planeet kunnen gelden?

Over Rob van den Berg

Ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg werkte jaren als directeur bij Space Expo in het Europese ruimtevaart-complex ESA-ESTEC in Noordwijk. Tegenwoordig is hij geoloog bij Naturalis, waar hij verantwoordelijk is voor de stenen-, mineralen- en meteorietencollecties. Regelmatig is hij te zien in de media. Zijn enorme kennis van het heelal weet hij moeiteloos te combineren met een aanstekelijk enthousiasme.

Colleges op 2 & 30 augustus

Theatercollege Het Mysterie van de Oceaan – door Erik van Sebille

Oceanograaf Erik van Sebille neemt je in zijn theatercollege mee op reis door de wereldzee en geeft zo de oceaan de stem die ze nodig heeft.

Waarom heet deze planeet eigenlijk ‘Aarde’, als ze vooral oceaan is? Zeventig procent van de oppervlakte van onze planeet is oceaan. Die oceaan speelt een cruciale rol in het ecosysteem en het klimaat. En toch staan we er bijna nooit bij stil. Waarom is de oceaan belangrijk, en wat kunnen we doen om hem te beschermen? In dit theatercollege geeft oceanograaf Professor Erik van Sebille een kijkje in het wetenschappelijke onderzoek van het meest mysterieuze deel van onze planeet: de oceaan.

Over Erik van Sebille
Professor Erik van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht, waar hij onderzoek doet naar het transport van plastic en plankton door oceaanstromingen in een veranderend klimaat. In totaal is hij meer dan zes maanden op zee geweest voor oceanografische expedities, waaronder in 2013 met de Australasian Antarctic Expedition naar Commonwealth Bay op Antarctica.  

Data
Het Mysterie van de Oceaan is te zien op 2 augustus en de prikkelarme editie op 30 augustus.

Koop tickets

Sonnenborgh presents: Down to Earth
datemetplant

Ga op date met een plant!

Bij Down to Earth krijg je de unieke kans om op speeddate te gaan met een plant. Altijd al benieuwd welke vragen een plant jou zou stellen? En wat zou jij een plant willen vragen? Ontdek het tijdens deze bijzondere speeddate: een theaterperformance gemaakt door theatermakers Sjors en Ruud.

Livemuziek van Loes Lune

Met haar gelaagde, sfeervolle indie-folk neemt Loes Lune je mee op een muzikale reis door een veranderende wereld. Stevig en dromerig gitaarspel, een kwetsbare stem en verhalende teksten vormen de basis van haar muziek, die uitnodigt tot verbinding – met elkaar, met jezelf, en met de aarde. “If we dance, if we dream, who can we be?”

Loes Lune is muzikant, kunstenaar en makend onderzoeker. Ze speelde eerder o.a. in Paradiso, EKKO, Pakhuis de Zwijger en het Torpedo Theater.

Sterrenkijken in planetarium

Sterrenkijken en planetariumvoorstellingen

In de koepels tuur je door de grote telescopen van Sonnenborgh naar de sterren & planeten. Beklim de trappen naar het waarneemdak en leer alles over de sterrenbeelden die te zien zijn. 

Bewolkt of nog niet donker genoeg? In het planetarium fonkelen de sterren altijd! Maak een virtuele reis door het heelal. Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Je 'vliegt' er naar de maan, planeten, nevels, of nog verder weg. Er zijn doorlopend korte voorstellingen in het planetarium van Sonnenborgh.

Bezoekers in de tuin

Historische planten en kruiden van de hortus

Honderden jaren geleden was er ook een tuin op Sonnenborgh: de eerste hortus van de Universiteit Utrecht. Hier groeiden geneeskrachtige planten en kruiden, bedoeld voor onderwijs en medicijnen. Ook in de nieuwe tuin vind je medicinale planten, zoals het stinkend nieskruid en de vrouwenmantel. Maar ook planten die doen denken aan sterren, planeten en de zon. Laat je rondleiden langs de bloembedden en de perken en leer alles over de gelaagde geschiedenis van de plek: van middeleeuws bastion tot hortus, chemisch lab, KNMI, beroemde sterrenwacht en museum.

Als het donker is, geven de planten in de tuin hun geheimen prijs als ze met uv-licht worden beschenen. Bekijk planten in een nieuw licht en verwonder je over kleuren die je overdag niet kunt zien.

Koop tickets

SONNENBORGH PRESENTS: DOWN TO EARTH