0
Quinten Peelen en Bas Nugteren bij de gevelsteen
Quinten Peelen en Bas Nugteren bij de gevelsteen

K.F. Hein Fonds Monumenten schenkt gevelsteen aan het vernieuwde Sonnenborgh

Ter gelegenheid van de herinrichting heeft K.F. Hein Fonds Monumenten, eigenaar van het pand Sonnenborgh, een prachtige gevelsteen aangeboden. De gevelsteen is gemaakt door kunstenaar Erica van Seeters en heeft als titel Soundscape Sonnenborgh. De gevelsteen is bevestigd aan de buitenmuur van de sterrenwacht.

Soundscape Sonnenborgh

De gevelsteen is van Belgisch hardsteen (40 x 25 x 20 cm) en heet Soundscape Sonnenborgh. De steen is gemaakt door Erica van Seeters (1962, HKU, autonoom kunstenaar en in opdracht, docent beeldhouwen). Erica onderzoekt in haar werk voortdurend de uitspraak van Aristoteles (384-322 BC): “Er is geen ledige ruimte”.

Erica over Soundscape Sonnenborgh: “Wat hoor je als je door een sterrenkijker bij Sonnenborgh het heelal inkijkt? Het beeld heeft een sterk lijnenspel met perspectief. Het trekt je een diepte ofwel ruimte in. Geaccentueerd door een overgang van lichtgrijs aan de rand tot in het dieptepunt donkerder gepolijst. In de ruimte zweven ellipsen, die planeetbanen voorstellen, ook wel te associëren met het muziekschrift (notenbalk met noten). Het lijnenspel met de grovere open en gesloten stukken suggereren dat de lucht trilt. Er gaan verschillende geluidsgolven door de ruimte. De ellipsen zijn zilver dat een accent geeft en het licht weerkaatst. Als we inzoomen krijgen we iets terug uit de ruimte. We weten alleen niet precies wat het is. Het heelal heeft nog vele geheimen en geeft deze niet zomaar prijs. De kijker, de onderzoekende mens, met ogen en een luisterend oor, geraakt in deze ruimte van verwondering.”