0
Lezing en demonstratie over kometen in de collegezaal van Sonnenborgh
Lezing en demonstratie over kometen in de collegezaal van Sonnenborgh

Groepsprogramma

Bezoek je Sonnenborgh als groep? Dan is het mogelijk een rondleiding, lezing en of planetariumvoorstelling te boeken als aanvulling op het museumbezoek. 

Rondleiding en uitleg bij de Merz-telescoop van Sonnenborgh
Historische lezing op het Terreplein van bastion Sonnenborgh

Rondleiding en lezing

Tijdens een rondleiding laten onze publieksbegeleiders je het museum zien en vertellen ze de interessantste en mooiste achtergrondverhalen over de sterrenwacht, het bastion en het meteorologisch instituut. Op heldere avonden nemen ze je mee naar de telescopen en bekijk je de sterrenhemel van dichtbij. Je kunt bij het maken van de boeking altijd aangeven welke onderwerpen aan bod moeten komen. We denken graag met je mee om de rondleiding helemaal op maat te maken.

Kom nóg meer te weten over de wetenschappen van Sonnenborgh en boek met je groep een lezing. Onze publieksbegeleiders beschikken over een bak met kennis over uiteenlopende sterrenkundige onderwerpen, zoals exoplaneten, meteorieten, sterrenstelsels, het zonnespectrum, etc. Desgewenst kunnen wij ook een lezing op locatie geven. We komen graag naar je toe. Voor het volgen van een lezing is geen (sterrenkundige) voorkennis vereist. Onze publieksbegeleiders kunnen inspelen op het kennisniveau van de groep. Klik op de button hieronder om te zien welke lezingen we standaard in ons repertoire hebben. 

uit deze lezingen kun je kiezen

Combineer je bezoek met een rondvaart

Koop een Museum Passe-Partout bij Rederij Schuttevaer
Kijken naar de zon in het planetarium van Sonnenborgh

Planetariumvoorstelling

Op klaarlichte dag sterren kijken? Het kan in het planetarium van Sonnenborgh. Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Aan de binnenkant van de bol zie je de sterrenhemel geprojecteerd. Alsof je op een mooie heldere avond naar de sterren kijkt. Tijdens de voorstelling maak je een reis door het heelal en bekijk je de maan, sterren en planeten van dichtbij. Sonnenborgh beschikt over een groot opblaasbaar planetarium dat op locatie opgezet kan worden, bijvoorbeeld in een schoolaula of bedrijfskantine. Dit biedt plaats aan 25 personen. Op Sonnenborgh zelf is een kleiner vast planetarium waar je met 15 personen een reis door het heelal kunt maken. 

"Het is net alsof je door het heelal zweeft!"

Gwenda, 10 jaar, van het Kidsweek Testteam over het planetarium
Rondleiding op Sonnenborgh met uitleg bij de zonnespectrograaf uit 1918

Meer informatie en boeken

Een rondleiding, lezing of planetariumvoorstelling kan ook buiten openingstijden plaatsvinden. Reserveer uiterlijk 3 weken van tevoren. De prijs van een rondleiding van 1,5 uur voor 15 personen is €75,-. De prijs van een lezing of planetariumvoorstelling hangt af van meerdere factoren en wordt na overleg vastgesteld.