Naar hoofdinhoud
Sterrenkunde Sterrenkunde
Sterrenkunde Sterrenkunde

Mini-colleges bij groepsbezoek

Je kunt bij Sonnenborgh als groep een mini-college boeken. Bijvoorbeeld als je met een groep het museum bezoekt. Maar ook als aanvulling op het huren van een zaal. Of als origineel tussendoortje voor je gasten bij een feestje. We hebben een aantal vaste colleges in ons repertoire. Deze staan hieronder beschreven. 

mini-colleges voor volwassenen

 • Bestemming zonnestelsel
  Vanaf de oerknal en de miljarden sterrenstelsels die daaruit zijn ontstaan, reizen we naar onze eigen Melkweg en die ene ster die we de zon noemen. Vanaf de zon reizen we langs de andere planeten van het zonnestelsel, met hun eigen manen en ringen. 
 • Geboorte, leven en dood van sterren
  Een college over het ontstaan en de levensloop van sterren. We zoomen in op het sterrenbeeld Orion en de beroemde Orionnevel. Je ziet hoe sterren ontstaan, 'volwassen' worden en op verschillende manieren sterven. En je komt te weten waar zwarte gaten vandaan komen. 
 • De zoektocht naar exoplaneten
  Wat zijn planeten eigenlijk en hoe ontstaan ze? Hoe kunnen we de planeten zien die om andere sterren dan de zon draaien, de exoplaneten? Zou daar leven zijn? Wat is daarvoor nodig en hoe kunnen we dat vaststellen?
 • Sterrenstelsels
  Hoe ontwikkelde het heelal zich vanaf de oerknal? We kijken naar het ontstaan van sterrenstelsels, de samenstelling van ons eigen Melkwegstelsel, botsende stelsels en de verdeling van al die honderden miljarden andere sterrenstelsels.
 • Sterrenkunde in een notendop
  De zon, maan, planeten, sterrenbeelden, sterrenstelsels en oerknal: alle belangrijke onderwerpen uit de sterrenkunde passeren de revue in deze basislezing.
 • Wat is Sonnenborgh in dat grote heelal?
  Van een korte geschiedenis van Sonnenborgh - het bijzondere bastion, de sterrenwacht en het KNMI erbovenop - tot hoog de hemel in, tot en met de levensloop van de zon. 

Mini-colleges voor kinderen

 • Zie de maan schijnt door de bomen
  Je ziet de maan heel vaak, maar heb je hem wel eens goed bekeken? Waarom ziet de maan er eigenlijk soms rond uit en soms als een banaan? En hoe ontstaan die kraters op de maan? Doe de proef en onderzoek het zelf. 
 • Sterren, wat zijn dat?
  Kom álles te weten over sterren in dit mini-college. Wat is de Melkweg, en waarom heet ie zo? Wat zijn sterrenbeelden? Kun jij het Steelpannetje vinden, en de Poolster? Waarom zie je sommige sterren soms wel en soms niet aan de hemel? Waar is een ster van gemaakt? En… houdt een ster ooit op met schijnen?
 • Ons zonnestelsel: Op reis langs de planeten
  Er draaien acht planeten om de zon, en toch wonen er maar op één planeet mensen. Wat is er anders aan de Aarde dan de andere planeten? Hoe warm is het op Mercurius en kan je eigenlijk op Jupiter staan? Ga mee op reis en maak kennis met alle planeten in ons zonnestelsel. Stap op de weegschaal en ontdek op welke planeet je lichter bent en op welke juist heel zwaar.