Naar hoofdinhoud
test
test

Bouw een zonneoven

Sonnenborgh is dé zonnesterrenwacht van Nederland. In de vorige eeuw werd er wereldberoemd onderzoek gedaan naar de samenstelling van de zon. Als de sterrenwacht geopend is, leer je op zondagen over dit onderzoek en over de zon. Nu Sonnenborgh tijdelijk dicht is i.v.m. de coronacrisis, brengen wij de zonneproefjes naar je toe. Het proefje hieronder kun je heel makkelijk thuis doen! De zon moet wél schijnen. 

Dit heb je nodig

 • pizzadoos
 • zwart papier
 • vershoudfolie
 • aluminiumfolie
 • schaar
 • lijm of plakband
 • stapeltje oude kranten

Zo maak je de zonneoven

Volg deze 8 stappen. In het foto-stappenplan hieronder kun je precies zien hoe het moet. 

 1. Verzamel alle benodigdheden en leg ze klaar.
 2. Zet de pizzadoos voor je neer met de opening naar je toe en knip een klep in de deksel (je kunt dit ook met een stanleymes doen, maar vraag dan hulp van een volwassene). Laat de klep aan één kant vastzitten en zorg dat je aan alle kanten een rand van 1 of 2 centimeter overhoudt.
 3. Bedek de binnenkant van de klep netjes met aluminiumfolie. Het makkelijkste is om het folie strak om het klepje heen te trekken en aan de achterkant vast te plakken met lijn of plakband. Zorg dat er zo min mogelijk kreukels in het folie zitten.
 4. Maak het gat in de deksel luchtdicht. Dit doe je met het vershoudfolie. Zorg voor een dubbele laag folie en plak/lijm het goed vast. Let op dat de doos nog wel open kan. Als je klaar bent, heb je een raam waardoor je in de doos kunt kijken. 
 5. Doe de deksel van de pizzadoos omhoog en bedek de bodem van de doos met zwart papier. Dit is de bodem van je oven. 
 6. Isoleer de doos met oude kranten. Rol hiervoor een paar pagina's uit de krant op en plak de rolletjes dicht met plakband. Leg ze daarna aan de binnenkant van alle randen van de doos. Plak ze op hun plaats met plakband. Let op dat de deksel nog wel dicht kan.
 7. Zet de oven buiten in de zon. Het beste moment hiervoor is als de zon hoog staat: tussen 11.00 en 15.00 uur. Zet de klep met aluminiumfolie zo open dat het zonlicht in de doos kaatst.
 8. Je oven is klaar voor gebruik! Leg iets lekkers in de oven (marshmallow, schijfje appel, brood met kruidenboter, knakworstjes) - deksel dicht - afwachten - & smullen uit eigen oven :)
verzamel alle benodigdheden
Knip een klep in de deksel
Doe aluminiumfolie om het klepje heen
maak de deksel dicht met vershoudfolie
Bedek de bodem met zwart papier
Isoleer de doos met kranten
Zet de oven in de zon
Stop er iets lekkers in & wachten maar!