Naar hoofdinhoud
Sonnenborgh van buitenaf
Sonnenborgh van buitenaf
Zien en doen Zien en doen
Zien en doen Zien en doen

Wandelen is het devies tijdens een lockdown. En dat kan dan weer heel goed in de omgeving van Sonnenborgh. De Singel en het Zocherpark zijn prachtig. Je bekijkt ondertussen Sonnenborgh met z'n markante muur en koepels van de buitenkant. Onderweg zijn er interessante (historische) details en objecten te zien die een link hebben met Sonnenborgh. 

google maps

fundatiesteen Sonnenborgh

Fundatiesteen

Op de kop van de bastionsmuur - recht tegenover de Zonstraat aan de overkant van de Singel - zie je de fundatiesteen van bastion Sonnenborgh. Een vlammende zon op een blauwe achtergrond, met daaronder de Latijnse tekst: 

Arx solis dicor, flagrans fulgore corusco,
Dura silex hosti, tuta meis statio.


Burcht van de zon word ik genoemd, brandend met blinkend glas, 
Een harde steen tegen de vijanden, een veilige plaats voor de mijnen.


Dit verwijst naar de functie van bastion Sonnenborgh dat in 1552 gebouwd werd in opdracht van keizer Karel V: de stad Utrecht beschermen tegen de vijand en meer specifiek in die tijd tegen het nieuwe wapen, het verrijdbare kanon. De originele fundatiesteen werd bij de bouw van het bastion aangebracht door schilder Goes Jansz. Het origineel verdween in de loop der eeuwen. De resten kwamen later terecht in het Centraal Museum van Utrecht. Een kopie van de steen werd in 1989 op de oorspronkelijke plaats aangebracht. 

Spoetnikkijker

Spoetnikkijker

Dit beeld uit 1957 van Osewald Wenkebach staat aan de voet van bastion Sonnenborgh, in het Zocherpark. Een man tuurt omhoog op zoek naar het technisch wonder van dat moment: satellieten. De Spoetnik was de eerste satelliet die op 4 oktober 1957 door Rusland de ruimte in werd geschoten. Er zouden er daarna nog negen volgen. Wereldwijd werd een beroep gedaan op amateur-sterrenkundigen om de Spoetnik en latere kunstmanen te volgen. Ook Sonnenborgh vraagt amateurs waarnemingen te doen en noemt dit de Kunstmaandienst. De dienst doet trouw zijn werk tot de komst van moderne apparatuur. Het is het being van het ruimteonderzoek in Utrecht en de basis voor de Stichting Ruimte Onderzoek Nederland, tegenwoordig SRON Netherlands Research Institute for Space Research.

jupiter

Jupiter op de brug

Op de Abstederbrug, vlak voor Sonnenborgh rechtsaf als je langs de Singel loopt vanaf Ledig Erf, vind je een klein bolletje. Het is de planeet Jupiter. Onderdeel van het planetenpad dat begint op het Domplein bij de zon en doorloopt tot aan Amelisweerd. Onderweg passeer je acht planeten op schaal. Het planetenpad is gemaakt door kunstenaar Louk Roëll. Hij maakt hiermee op een inzichtelijke en leuke manier duidelijk wat de verhoudingen zijn in het zonnestelsel. Meer weten over het planetenpad? Een publieksbegeleider van Sonnenborgh maakte er een uitgebreide website over.

naar de planetenpad-website

Vroman en de sterrenwacht

Tijdens je rondje Singel is er één heel speciaal bankje om plaats te nemen: het Vromanbankje. Dit bankje staat naast Sonnenborgh, aan de kant richting Lepelenburg. Op dit bankje kuste de dichter Leo Vroman in 1938 voor het eerst zijn grote liefde, dichter Tineke Sanders. Vroman heeft het vaak aangehaald in zijn gedichten. Één van die gedichten staat op de sterrenwacht geschilderd. Neem plaats op het bankje - sinds 2018 officieel 'het Vromanbankje', waar je de liefde bezegelt met een kus - en draai je om. Op de witte muur van de sterrenwacht lees je: Maar het is die goddelijke nacht, onder de druppelende Sterrenwacht...

lees verder
zonnen en sterrenwandeling
kinderwinterwandeling

Zonnen- en sterrenwandeling

Kinderopvang Ludens heeft een superleuke winterwandeling door Utrecht gemaakt. Langs zonnen en sterren - en langs Sonnenborgh. Tijdens de wandeling ga je op zoek kerstlichtjes, verborgen zonnen, en geheime tuinen. Duur: 1 à 1,5 uur. Voor: iedereen die van wandelen houdt. 
 

Download hier de wandeling