0

Weekend van de Wetenschap

zondag 6 oktober
tussen 13.00 en 17.00 uur
reguliere entreeprijzen
voor 8 jaar en ouder

De wetenschap van de zon

Tijdens het Weekend van de Wetenschap kun je in wetenschapsmusea en science centers door het hele land wetenschappers ontmoeten. Bij Sonnenborgh beleef je live de wetenschap over de zon, de ster die intensief onderzocht is op deze sterrenwacht.

Programma

College pop-up wetenschapper: zonne-energie
15.00 uur
Op Sonnenborgh is wereldberoemd onderzoek gedaan naar de zon. Door dit onderzoek weten we nu uit welke stoffen de zon bestaat. De zon geeft natuurlijk ook energie die we kunnen gebruiken. En daar wordt tegenwoordig veel onderzoek naar gedaan. Neem plaats in de historische collegezaal en laat je bijpraten over zonne-energie. Prof. dr. Wilfried van Sark werkt bij de Universiteit Utrecht en weet alles over duurzame energie. Hoe kunnen we dit gebruiken in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld in lampen en batterijen? Met dank aan VSC pop-upwetenschapper.

Super Sunday Solar Science Show 
13.30 en 16.00 uur
Kom alles te weten over de zon in een spectaculaire zonneshow vol proefjes en demonstraties.

Kijken naar de zon
doorlopend
Een bezoek aan de sterrenwacht is pas compleet met een kijkje door de telescopen. Bewonder bij helder weer de zon door de grootste zonnetelescoop van Nederland.

Luisteren naar de zon
Hoe ‘klinkt’ de zon? Met een satellietschotel kun je de radiogolven die de zon uitzendt opvangen. Een signaalzoeker geeft een audiosignaal als de zon in beeld is.

LET OP: 6 oktober Singelloop - beperkte bereikbaarheid Sonnenborgh!

Op 6 oktober - tijdens het Weekend van de Wetenschap - is de Singelloop Utrecht. Hierdoor zijn veel wegen afgesloten en kun je alleen via oversteekplaatsen de binnenstad, en dus Sonnenborgh, bereiken! Informeer je van te voren goed welke wegen afgesloten zijn en wat de oversteekplaatsen zijn. Dit kan via de website van de Singelloop. Het advies is in ieder geval om met het openbaar vervoer, de fiets en per voet te komen.

  • Als je van buiten Utrecht komt: reis met trein of bus naar station Utrecht Centraal. Ga lopend verder naar de binnenstad en neem daarbij oversteekplaats Bartholomeibrug. Zie dit kaartje
  • Als je vanuit Utrecht komt: neem fiets of voet en bekijk goed welke oversteekplaats je kunt nemen via het kaartje

Weekend van de Wetenschap

Ieder jaar tijdens het eerste weekend van oktober kan iedereen backstage bij bedrijven, instellingen en musea 'live' wetenschap & technologie beleven. Voor een overzicht van alle activiteiten die in het land worden georganiseerd kijk je op Weekend van de Wetenschap.