0
Een schoolklas krijgt les over de zon en de maan in de collegezaal
Een schoolklas krijgt les over de zon en de maan in de collegezaal

Primair onderwijs

Op Sonnenborgh leren de leerlingen alles over sterrenkunde en weerkunde. Hiervoor zijn verschillende lesprogramma's ontwikkeld in een doorlopende leerlijn. Leerlingen worden uitgedaagd om als echte onderzoekers mee te denken. Kijk hieronder voor een passend programma voor uw klas. In overleg kan ook altijd een programma op maat worden samengesteld.

Les over planeten bij het handgemaakte planetarium van Hodzelmans in de bibliotheek van Sonnenborgh

Leve(n) de planeten

In dit lesprogramma ontdekken leerlingen wat er nodig is om op een planeet te kunnen leven. Welke rol spelen water en temperatuur op een planeet? Hoe verschillend zijn de planeten bij onze zon? Is lucht altijd belangrijk? Waar is er leven mogelijk: alleen op aarde…? Leerlingen worden uitgedaagd om hun eigen bewoonbare planeet te ontwerpen.

Les over de zon en de maan in de collegezaal van Sonnenborgh

Gezichten van de maan

In Gezichten van de maan onderzoeken de leerlingen hoe de schijngestalten van de maan ontstaan. Wat hebben de bewegingen van zon, aarde en maan hiermee te maken? Waarom staat de maan telkens op een ander tijdstip aan de hemel? Waarom valt de maan eigenlijk niet naar beneden? En zijn er nog andere hemellichamen met schijngestalten?

Kijken door de zonnetelescoop tijdens een les over sterrenkunde op Sonnenborgh

Ster in beeld

Leerlingen ontdekken in Ster in beeld wat sterren en sterrenbeelden zijn. Hoe kan het dat een ster zo veel licht geeft? Wat is een spectrum en wat hebben we daaraan? Waarom zie je sommige sterrenbeelden het hele jaar door en maar af en toe? Bij mooi weer bekijken we de zon – de grootste ster in ons zonnestelsel - door de telescoop.

Onderzoekend leren tijdens een les over zwaartekracht op Sonnenborgh

Zweven en zwaartekracht

Leerlingen onderzoeken in dit lesprogramma wat zwaartekracht is. Is zwaartekracht op alle plekken in ons zonnestelsel hetzelfde? En hoe zit het dan met gewichtloosheid? We ontwerpen ballonraketten en onderzoeken welke ontwerpen sneller gaan of hoger komen. Wat is het effect van verschillende vormen vleugels? Werkt het beter met veel lucht, of juist met minder?

Waar komt ons weer vandaan? is een van de leervragen in een les weerkunde op Sonnenborgh

Meten wordt weten

In dit lesprogramma staan weer en klimaat centraal. Wetenschapper Buys Ballot richtte op Sonnenborgh het KNMI op en deed hier de eerste weersvoorspellingen. Wat was er zo bijzonder aan zijn metingen? Hoe meet je temperatuur, luchtdruk etc.? Leerlingen gaan zelf aan de slag met echte metingen uit het weerstation van Sonnenborgh.

Met de klas het planetarium in op je eigen school
op school

Planetariumvoorstelling

Het planetarium is een bioscoop in de vorm van een halve bol. Aan de binnenkant van de bol zie je de sterrenhemel geprojecteerd. Alsof je op een mooie heldere avond naar de sterren kijkt. Tijdens de voorstelling maak je een reis door het heelal en bekijk je de maan, sterren en planeten. Je ziet ze nog dichterbij dan door de grootste telescopen!

Sonnenborgh heeft een mobiel planetarium waarmee we naar scholen toe gaan. De opblaasbare koepel biedt plaats aan ongeveer 25 leerlingen en is op te zetten in aula, gyzmzaal en kantine. Boek een reeks voorstellingen achter elkaar en laat zo meerdere klassen kennis maken met de geheimen van het heelal.

Hoe ziet dat eruit, een planetariumvoorstelling?
De hemel bewonderen

Praktische informatie

 

  • Alle lesprogramma's duren 1,5 uur.
  • De sterrenkundige lessen zijn geschikt voor groep 5 t/m 8; de weerkundige les Meten wordt weten is geschikt voor groep 7 en 8.
  • De sterrenkundige lesprogramma's dragen direct bij aan de kerndoelen 42 (onderzoek van natuurkundige verschijnselen) en 46 (positie aarde t.o.v. zon). Het weerkundige lesprogramma draagt naast kerndoelen 42 en 46 ook bij aan kerndoel 43 (leren hoe je weer en klimaat kunt omschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind).
  • In elk lesprogramma gebruiken wij als werkvormen: praten (interactieve presentatie in de collegezaal), kijken (door een telescoop of in het planetarium) en doen (onderzoek in het museum). Twee weken voordat uw school op bezoek komt bij Sonnenborgh, ontvangt u per mail voorbereidend educatief materiaal.

 

Een meteoriet van 4,5 miljoen jaar geleden aanraken op Sonnenborgh

Reserveren, begeleiding & kosten

Om een lesprogramma te reserveren neemt u contact op met het Bureau van Sonnenborgh via 030 820 1420 of info@sonnenborgh.nl. Schoolklassen kunnen Sonnenborgh op afspraak ook buiten de reguliere openingstijden bezoeken. In verband met het boeken van begeleiders verzoeken wij u om een reservering minimaal drie weken van tevoren te maken.

Bij elk programma krijgt de groep per 15 leerlingen een begeleider vanuit Sonnenborgh. Daarnaast zorgt de school voor een begeleider per groep van 15 leerlingen.

Alle lesprogramma's kosten €75,- t/m 15 leerlingen en €150,- t/m 30 leerlingen. Scholen betalen alleen het tarief voor de rondleiding en geen museumentree. Voor het planetarium gelden afwijkende prijzen. Neem hiervoor contact op met info@sonnenborgh.nl