0
Sterren kijken!
Sterren kijken!

Op Sonnenborgh is altijd wat te doen voor de jonge onderzoeker! Kom sterren kijken, vier je verjaardagsfeestje in de sterrenwacht of volg een cursus sterrenkunde zodat je álles over het heelal leert. 

Sterren kijken!

Sonnenborgh is een sterrenwacht waar onderzoekers vroeger de sterrenhemel onderzochten. Dat deden ze o.a. met de Merz-telescoop uit 1863 die nu nog steeds in het museum staat. Deze telescoop is nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld op een Kinderkijkavond! Er zijn ook nieuwere telescopen op Sonnenborgh bijgekomen en met één daarvan kun je op zondag rechtstreeks naar de grootste ster van het zonnestelsel kijken: de zon. Is het bewolkt? Kom dan in de voorjaars-, herfst- of kerstvakantie naar Sonnenborgh: dan blazen we het planetarium op en kun je op klaarlichte dag de sterrenhemel bewonderen. 

Sterrenkijkavonden

elke zaterdag in herfst en winter

Kijken door de grote zonnetelescoop

elke zondag

Het planetarium was super leuk, ik wil nog een keer!

Bjorn, 9 jaar
Astronautenlimonade maken tijdens een kinderfeestje op Sonnenborgh
Een kijkje door de telescopen tijdens een kinderfeestje op Sonnenborgh

Kinderfeestjes

Ben je nieuwsgierig, hou je van proefjes en wil je de sterren wel eens van dichtbij zien? Kom dan met al je vriendjes je verjaardag vieren in Sonnenborgh. Je kunt kiezen uit twee spannende feestjes: Raketpret of Expeditie Planeet.

Raketpret
Raketje afschieten? In het Raketlab lanceer je zelf een raket, ontdek je alles over luchtdruk en maak je astronautenlimonade. Bepaal zelf waar je naar toe wilt vliegen en waan je als een echte astronaut in de ruimte. Ontdek hoe je kunt leven in een ruimteschip en neem een kijkje door de kijkers. Het feestje eindigt met het lanceren van een raket!

Expeditie Planeet
Hoe ziet het sterrenstelsel eruit en wat is er nog meer in de ruimte te ontdekken? Maak een reisje door de ruimte en zie planeten van dichtbij. Leer het verschil tussen een knal, orkaan en een tornado. Maak zelf een krater en ontdek welke kleuren er in de ruimte te zien zijn. Het feestje eindigt met een echte knal!  

Wil je afspreken voor een feestje?

  • prijs: een kinderfeestje kost € 150,- inclusief entreeprijs voor maximaal 10 kinderen
  • leeftijd: van 8 -12 jaar
  • duur van het feestje: 2 uur
  • om af te spreken bel je ons via 030 820 1420 (dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur)
  • NB: het is fijn als je je feestje minimaal 3 weken van te voren boekt, dan kunnen wij alles goed regelen.

Doe de speurtocht!

Ga op onderzoek in de sterrenwacht en het bastion! Bij de balie ligt de speurtocht Voetzoekertjes voor je klaar. Een alien was laatst op bezoek in Sonnenborgh. Je ziet z'n voetjes nog dwars door het museum. Zie jij waar hij allemaal geweest is? Voetzoekertjes is voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. 

Les over sterrenkunde in de collegezaal van Sonnenborgh anno nu
Les over sterrenkunde in de collegezaal van Sonnenborgh in 1944

Leren van de sterren

In de 19e en 20e eeuw was Sonnenborgh een school waar studenten les kregen in de sterrenkunde. Je ziet ze hierboven zitten in de collegebanken. Wil jij ook alles leren over het heelal? In de jeugdcursus sterrenkunde (ieder najaar) maak je in 6 lessen een reis door de ruimte. Ook kun je je 2x per jaar inschrijven voor de MuseumJeugdUniversiteit waar echte ruimte- en weerexperts college geven. Hou de activiteitenagenda in de gaten zodat je op tijd weet wanneer er weer een jeugdcursus en MuseumJeugdUniversiteit op het programma staan.

Doe de jeugdcursus sterrenkunde!

vanaf 28 oktober
De Serooskerke-meteoriet van Sonnenborgh
Vang je eigen micrometeoriet
Museuminspecteurs
Laat weten wat je van het museum vindt!
Het Klokhuis
Het Klokhuis zocht het uit! (10.51-13.59 min)