Naar hoofdinhoud
0
kind bij grote telescoop
kind bij grote telescoop
Kinderen Kinderen
Kinderen Kinderen

Op Sonnenborgh is altijd wat te doen voor de jonge onderzoeker! Bezoek het museum en maak met de tablet een reis door de ruimte. Kom sterren kijken, vier je verjaardagsfeestje in de sterrenwacht of volg een cursus sterrenkunde zodat je álles over het heelal leert. 

raket bouwen

Ver weg komt dichterbij

Hoe snel reizen wij door het heelal? Ben jij gemaakt van sterrenstof? Welk wereldberoemd onderzoek is er op Sonnenborgh gedaan? Wat doet dat bastion onder de sterrenwacht? Hoe werkt een telescoop? Hoe meet je de tijd? Je komt erachter op Sonnenborgh! Ontrafel de raadsels van de zon. Verdwijn in een zwart gat. Bouw je eigen satelliet. Ga op onderzoek en maak kennis met de helden van Sonnenborgh. Een tablet is je gids, stelt vragen en daagt je uit tot het doen van proefjes.

logo utrecht 900

Utrecht 900

Utrecht is jarig! De stad is 900 jaar oud. Dat vieren we met z'n allen en Sonnenborgh viert mee! Kom naar de maanden voor nieuwsgierige onderzoekers: maand van de plantkunde (juli), maand van de scheikunde (augustus), maand van de weerkunde (september) en maand van de sterrenkunde (oktober). Met o.a. (Al)chemie-Avontuur, Govert Schilling leest voor, Theatervoorstelling De Dingen Die We Niet Zien en Broeikas maken. Kijk hier voor een overzicht van alle activiteiten en meer info. 

speurtocht

Voetzoekertjes

Ga op onderzoek in de sterrenwacht en het bastion! Bij de balie ligt de speurtocht Voetzoekertjes voor je klaar. Een alien was laatst op bezoek in Sonnenborgh. Je ziet z'n voetjes nog dwars door het museum. Zie jij waar hij allemaal geweest is? Voetzoekertjes is voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. 

Ontdek de ruimte Ontdek de ruimte
Ontdek de ruimte Ontdek de ruimte
grote telescoop

Sterren kijken!

Sonnenborgh is een sterrenwacht waar onderzoekers vroeger de sterrenhemel onderzochten. Dat deden ze o.a. met de Merz-telescoop uit 1863 die nu nog steeds in het museum staat. Deze telescoop is nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld op een Kinderkijkavond! In de herfst en de winter zijn er elke zaterdagavonden sterrenkijkavonden, speciaal voor kinderen. Er zijn ook nieuwere telescopen op Sonnenborgh bijgekomen en met één daarvan kun je op zondag rechtstreeks naar de grootste ster van het zonnestelsel kijken: de zon.

Kinderkijkavonden

elke zaterdag in herfst en winter

Kijken naar de zon

elke zondag
collegezaal
collegezaal in 1944

Leren van de sterren

In de 19e en 20e eeuw was Sonnenborgh een school waar studenten les kregen in de sterrenkunde. Je ziet ze hierboven zitten in de collegebanken. Wil jij ook alles leren over het heelal? In de jeugdcursus sterrenkunde (ieder najaar) maak je in 6 lessen een reis door de ruimte. Ook kun je je 2x per jaar inschrijven voor de MuseumJeugdUniversiteit waar echte ruimte- en weerexperts college geven. Hou de activiteitenagenda in de gaten zodat je op tijd weet wanneer er weer een jeugdcursus en MuseumJeugdUniversiteit op het programma staan.

Sterrenkids.nl

Dé website over sterrenkunde en ruimtevaart - van Sonnenborgh en sterrenwacht Cosmos

Thuis leren van de sterren?

Sonnenborgh geeft doe-tips!
proefje
zonnetelescoop

Kinderfeestjes

Ben je nieuwsgierig, hou je van proefjes en wil je de sterren wel eens van dichtbij zien? Kom dan met al je vriendjes je verjaardag vieren in Sonnenborgh. Je kunt kiezen uit twee spannende feestjes: Raketpret of Expeditie Planeet.

Raketpret
Raketje afschieten? In het Raketlab lanceer je zelf een raket, ontdek je alles over luchtdruk en maak je astronautenlimonade. Bepaal zelf waar je naar toe wilt vliegen en waan je als een echte astronaut in de ruimte. Ontdek hoe je kunt leven in een ruimteschip en neem een kijkje door de kijkers. Het feestje eindigt met het lanceren van een raket!

Expeditie Planeet
Hoe ziet het sterrenstelsel eruit en wat is er nog meer in de ruimte te ontdekken? Maak een reisje door de ruimte en zie planeten van dichtbij. Leer het verschil tussen een knal, orkaan en een tornado. Maak zelf een krater en ontdek welke kleuren er in de ruimte te zien zijn. Het feestje eindigt met een echte knal!  

Wil je afspreken voor een feestje?

  • prijs: een kinderfeestje kost € 150,- inclusief entreeprijs voor maximaal 10 kinderen.
  • dag: een kinderfeestje kan in overleg op alle dagen gehouden worden behalve op zondagen.
  • leeftijd: van 8 -12 jaar
  • duur van het feestje: 2 uur
  • om af te spreken bel je ons via 030 820 1420 (dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur)
  • NB: het is fijn als je je feestje minimaal 3 weken van te voren boekt, dan kunnen wij alles goed regelen.
De Serooskerke-meteoriet
Vang je eigen micrometeoriet
logo Museuminspecteurs
Laat weten wat je van het museum vindt!
screenshot Het Klokhuis
Het Klokhuis zocht het uit! (10.51-13.59 min)